Підтримати нас

Оперативна інформація щодо ситуації на Херсонщині (на 13.07)

Vgoru
Автор статті
13 липня 2022 10:36
1,537
Поширити:

Тимчасово окупована частина області залишається “відрізаною” від українських мобільних операторів. Працюють лише деякі інтернет-провайдери, трафік яких йде через росію.

Через це банкінг, українські інформаційні ресурси, деякі соцмережі не працюють без сервісів VPN. Сім-карти, що продають окупанти, теж працюють погано: недоступно багато сервісів, неможливо додзвонитися на українські номери та не завжди ловить мережа.   

Про це повідомляє Херсонська обласна державна адміністрація.

Ситуація на Херсонщині залишається напруженою. Деякі громади області вимушені жити місяцями під постійними обстрілами без газо-, -водо, електропостачання та продовольства. 

Продовжують надходити повідомлення про викрадення людей окупантами. За останню добу вдруге взято в полон голову Милівської громади Олега Яхнієнка, а також викрадено єгеря, який охороняє ділянку Чорноморського біосферного заповідника на Кінбурнській косі. Про долю сотні інших полонених досі нічого не відомо.

Тисячі людей щодня, рятуючись від окупантів, вимушені покидати свої домівки. Жодних офіційних коридорів жодного разу не було погоджено, тому люди евакуюються на власний страх та ризик. Поки, через нещодавній дощ, єдиний проїзд через Василівку до Запоріжжя закритий, повідомляють очевидці, тому колона охочих виїхати стає все більшою.

Місцеві жителі повідомляють, що в деяких тергромадах значно збільшилася кількість техніки та російських військових. Вони забороняють місцевим ремонтувати світло- та водопостачання, а також користуватися телефонами. 

У районі села Новопетрівка на Херсонщині пара українських штурмовиків завдали удару по складу боєприпасів та скупченню противника, повідомляє ОК “Південь”. Три ворожі винищувачі намагалися вдарити по нашій авіації двома ракетами. Втрат нашої авіації немає. Але ці ракети влучили в котельню в Баштанці. Унаслідок удару загинула цивільна жінка. Також через влучання ракети сталася пожежа в полі за містом, яку оперативно ліквідовано рятувальниками. 

Так звана окупаційна “влада” та місцеві колаборанти здійснюють тиск на освітян, змушуючи їх до співпраці. Вони збирають вчителів для “проходження перепідготовки” в Криму. Однак освітяни відмовляються йти на співпрацю з ворогом. Самі ж окупанти анонсують відкриття менш ніж 20% освітніх закладів в області.

Колаборантка Тетяна Кузьміч, призначена російськими окупантами “очільницею” так званого “департаменту науки та освіти” Херсонщини, організовує вивезення школярів до "Нахімовського військово-морського училища" в Севастополі.

Учора вночі жителі Херсона чули потужні вибухи. За попередньою інформацією, ЗСУ вкотре влучили по противнику в районі Чорнобаївки. Окупанти активізувалися в самому Херсоні. У місті побільшало патрулів окупантів та перевірок людей на вулицях та блокпостах. Ворог чинить тиск на місцеве населення, окупанти відбирають автівки в херсонців, грабують місцеві підприємства. За повідомленнями місцевих, окупанти будують фортифікаційні споруди біля Антонівського мосту. 

В результаті проведеної спецоперації силами спецпідрозділу ГУР МО України на тимчасово окупованих територіях Херсонської області звільнено п’ятьох громадян України, які перебували в полоні російських окупантів. Серед них військовослужбовець ЗСУ, колишній співробітник поліції та троє цивільних осіб. Один зі звільнених має серйозне бойове поранення. Наразі всі звільнені перебувають під опікою української влади та отримують належне лікування.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ