Підтримати нас

Окупанти планують привласнити монументи “Легендарна тачанка” та “Дівчина в шинелі” на лівобережжі Херсонщини

Vgoru
22 квітня 2023 12:51
1,090
Поширити:

Представники окупаційної влади Херсонщини заявили, що хочуть включити до російського реєстру об’єктів культурної спадщини радянські монументи “Легендарна тачанка” та “Дівчина в шинелі” у Каховці. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

Самопроголошений “сенатор” від Херсонщини Констянтин Басюк заявив, що "прийнято рішення розпочати процедуру включення монументів "Легендарна тачанка" і "Дівчина в шинелі" до російського реєстру об’єктів культурної спадщини". Таким чином, окупанти вирішили привласнити ці два пам'ятники радянської доби.

За даними Центру журналістських розслідувань, монумент "Легендарна Тачанка" відкрили в 1967 році на честь 50-річчя російського Жовтневого перевороту. Він внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка культурної спадщини національного значення. Пам’ятник "Дівчина в шинелі" встановлений в 1983 році теж на честь російських окупантів. Він є в переліку пам’яток археології, історії та монументального мистецтва місцевого значення.

На початку 2020 року тодішній голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв і голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович озвучили ідею створення навколо "Тачанки" Музей монументальної пропаганди, який би мав статус національного.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів