Підтримати нас

Окупанти не зможуть відновити роботу Херсонського морпорту без захоплення Миколаєва і Очакова, а захопити їх нереально - експерти

Vgoru
16 червня 2022 15:25
1,830
Поширити:

Захоплення Миколаєва і Очакова, без чого неможливо відновити роботу Херсонського морського порту,  задача, яку окупанти не в змозі виконати.

Як передає видання "Мост" із посиланням на USM, росіяни мають намір захопити острів Первомайський, висадивши туди десант з легкомоторних швидкісних катерів, які базуються на раніше захопленій Кінбурнській Косі.

Для нової атаки ворог, скоріше за все не використовуватиме катери «Раптор», бо два такі катери ЗСУ знищили на початку червня. Про підготовку до штурму може свідчити той факт, що «Росгвардія» вже перекрила щонайменше на два тижні в'їзд автотранспорту до Кінбурнського району, судячи з деяких даних. Повідомляється, що для здійснення цієї операції росія вже стягнула кілька комплексів радіоелектронної боротьби.

Розташований неподалік Очакова Первомайський острів - важливий плацдарм для атак на Миколаївську область. У разі захоплення Первомайського під контролем опиниться судноплавний канал БДЛК. По ньому можна наблизитись до Миколаївського порту, захопити його і надалі нарощувати відправку до Криму крадених вантажів.

«Первомайський - не Зміїний, тут зовсім інша історія. Фактично це аванпорт. Закріпитися на ньому не зможуть, якщо берег наш», - зазначає Павло Лакійчук, військовий експерт Центру глобалістики «Стратегія XXI», капітан 1 рангу.

Для порівняння: острів Первомайський знаходиться за 2,93 км від підконтрольного Україні берега, тоді як Зміїний - за 35 км. Щоб дістатися Зміїного в перші дні війни, окупантам було достатньо «по прямій» висунутися з боку Криму. У випадку з Первомайським росіяни змушені максимально близько підійти до позицій ЗСУ. Тобто шанси ворога на успіх наближаються до нуля, і проводити операцію з такими ризиками просто контрпродуктивно.

Миколаївська область успішно стримує атаки вже понад три місяці. За цей час українські військові встигли максимально підготуватись до можливої зустрічі з окупантами на цій ділянці. За словами голови Миколаєва Олександра Сенкевича, ЗСУ окопуються та заливають бетоном «те, що потрібно», а також готують «різні фортифікаційні сюрпризи».

Острів Первома́йський (стара назва Батарейний) - штучний острів на Чорному морі при вході у Дніпровсько-Бузький лиман. Насипаний між Кінбурнською косою і Очаківським мисом, слугував блок-фортом і перекривав шлях в Дніпро-Бузький лиман. Перша назва - острів Миколаївської Приморської батареї на Очаківському (в деяких документах Кінбурнському) рейді Дніпровсько-Бузького лиману, або коротко - острів Батарейний. Петшого травня 1920 року острів перейменували на Первомайський. Місцеві жителі називають острів Майським. Ще одна назва - острів Самійла Кішки. Розташований за 3,5 км від Очакова в гирлі Дніпровсько-Бузького лиману. Довжина острова близько 1400 м, площа - 7,3 га.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ