Підтримати нас

Незвичному художнику херсонці допоможуть втілити мрію. ФОТО

Vgoru
Автор статті
15 червня 2018 06:30
464
Поширити:

Андрій Лещинський малює вже більше десяти років. Створює пейзажі, портрети, різноманітні жанрові сцени. Малює переважно фарбами і пензлем на картоні, пробує себе у комп’ютерній графіці. І усе це при тому, що має серйозні вроджені вади рук.    

Живе художник, який через стан здоров’я потребує догляду,  у геріатричному інтернаті Каховки, раніше виховувався і вчився в Олешківському будинку-інтернаті для дітей з інвалідністю. Там у 13  років почав малювати.  

 

Андрій — учасник багатьох регіональних виставок самодіяльних художників. Він дуже хоче вийти на новий рівень — опанувати комп’ютерну графіку. За гроші, виручені від продажу робіт, за допомогою інтернету придбав ноутбук. А 14 червня у Херсонському обласному художньому музеї ім. Шовкуненка відбувся благодійний аукціон “Подаруй Андрію мрію”.

Аукціон, на якому були виставлені роботи Андрія Лещинського, музей провів разом із благодійним фондом “Майбутнє Херсонщини”. Виручені гроші витратять на покупку для художника електронного графічного планшета.

За словами директора музею Аліни Доценко, ідея провести аукціон виникла у неї взимку, коли вона побачила  у Фейсбуці сюжет телекомпанії з Каховки про талановитого художника, який живе в геріатричному інтернаті, має особливі потреби і хоче розвиватися як творча особистість.

“Я зв’язалася з Андрієм у соцмережі  й запропонувала провести благодійний аукціон. Він із радістю погодився. Наполегливо працював кілька місяців, щоб мати, що представити на цьому заході”, - розповіла директор музею.

Вона також сказала, що дві роботи Андрія Лещинського, пейзажі, музей придбав для своїх фондів:

“Ми порадилися у колективі й вирішили, що кожен співробітник зробить внесок, скільки зможе, і ми купимо ці роботи”.  

Було представлено 36 різнопланових робіт художника, за які він отримав загалом більше 5 тисяч гривень, і витратить їх на втілення своєї мрії. Покупцями були звичайні мешканці міста — люди не дуже заможні, тому більшість робіт придбані за стартовою ціною — триста гривень. Найдорожчу з картин придбали за 500 гривень.

Андрій Лещинський розповів, що мріяв малювати з дев’яти років, але до тринадцяти боявся це робити, бо вважав що з такими вадами, як у нього, нічого не вийде. А перші спроби зробив, коли в Олешківському інтернаті побачив, як один із вихованців малює, тримаючи олівець у роті. Спробував сам так малювати і несподівано для себе зрозумів, що краще це виходить, коли він використовує руки.

Під час аукціону художник показав херсонцям, як він працює.

“Про нас, - каже Андрій Лещинський, - говорять, що ми — люди з обмеженими можливостями. Але для себе я давно зрозумів, що у людини, незалежно від її стану здоров’я,  можливості обмежені тоді, коли вона вважає себе такою. А якщо людина змінить ставлення до себе, то зміняться і її можливості. Треба просто дуже хотіти. А я хочу творити, розвиватися, мати велике коло спілкування”.         

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ