Підтримати нас

Нестача інсуліну на Херсонщині: як бути хворим

Vgoru
Автор статті
03 березня 2022 17:36
1,204
Поширити:

У соціальних мережах почастішали повідомлення жителів Херсонщини, хворих на цукровий діабет, про нестачу інсуліну. Люди, які страждають на перший тип недуги, є інсулінозалежними і мають щодня робити ін'єкції цього гормону, адже від цього залежать їхні життя. Проте наразі препарат можна знайти лише в деяких аптеках.

Із запитанням, як бути хворим у цій ситуації, журналісти Медіаплатформи Вгору звернулися до лікаря-ендокринолога Херсонської обласної клінічної лікарні Максима Овчара. Він повідомив, що і в аптеках, і в лікарнях запаси інсуліну дійсно закінчуються, але його поки що можна знайти. Лікар радить людям допомагати у цій ситуації одне одному:

“Є телеграм-групи, де люди обмінюються між собою інформацією. Зокрема, в групі “Інсулін Херсон та область” вказують адреси аптек, де можна знайти препарат.  Але ж про його наявність можна діхнатися, лише відвідавши аптеку. До того ж відпускають там ліки не у тій кількості, якої може потребувати людина. Але в групі люди нерідко допомагають одне одному. Наприклад, хтось придбав інсулін на три місяці, за програмою реімбурсації. Вони готові поділитися з тими, у кого завершилися ліки та у кого вперше виявили діабет”.

В обласній лікарні інсулін також майже закінчився:

“Залишився лише інсулін для невідкладної допомоги в реанімації. У нашому відділенні лишилося запасів на одного-двох пацієнтів. Ми подали заявку на гуманітарний вантаж. Особисто я подав на 160 шприц-ручок і на 24 флакони. Але коли надійде цей інсулін і чи взагалі надійде, я не можу сказати. Я з відділення пороздавав усім своїм пацієнтам інсуліни ще 24 лютого. Кожному вистачить десь на місяць. Тримаю запас на одну людину, про всяк випадок”.

Максим Овчар тримає зв'язок і з лікарнями на окупованих територіях:

“Наша лікарка-інтерн перебуває у Генічеську. Там у перші дні, коли ще працювали аптеки під окупацією, можливість придбати інсулін була, а ціни відповідали херсонським. Але наразі там також нічого немає, все розкупили. Підвіз відсутній, тобто окупант не забезпечує ліками населення”.

Тож поки що лікар радить людям не бути байдужими та ділитися, допоки не відкриють гуманітарний коридор.   

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ