Підтримати нас

На розмінування Херсонщини підуть роки

Vgoru
11 квітня 2023 10:55
1,377
Поширити:

Правобережна Херсонщина наразі є найбільш замінованою територією серед інших територій України, які були тимчасово окуповані.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповів керівник групи управління розмінування Херсонської області Олександр Дворецький. 

“На Херсонщині надскладні умови для розмінування деокупованих територій. Ворог залишив після себе десятки, а то й сотні тисяч вибухонебезпечних предметів. Серед них багато спеціалізованих мін”, – говорить Олександр. 

Зараз деокупована територія області складає приблизно 380 тисяч гектарів і вся вона так чи інакше забруднена вибухонебезпечними предметами. Тож для очищення величезних площ необхідно багато профільних спеціалістів.

За словами керівника групи, над розмінуванням у його підрозділі працює 130 осіб та 54 одиниці техніки. З жовтня 2022 року до сьогодні  підрозділ розмінував більш як 2200 гектарів деокупованих територій. Серед них обстежено:

  • 400 км автомобільних доріг; 
  • близько 900 км ліній електропередач;
  • 170 км газопроводів.

Під час цих робіт спеціалісти виявили та знищили близько 21 тисячі вибухонебезпечних предметів. 

“росіяни мінували частину області таким чином, аби її не можна було потім відновити”, – додає Олександр.

У деяких населених пунктах, в одному домогосподарстві треба знімати до 8-9 розтяжок, навіть не заходячи в приватний будинок. Розтяжки залишали навіть у собачих будках. Крім цього, заміновано практично всі кладовища, особливо могили воїнів АТО.  Тому відвідувати кладовища наразі дуже небезпечно.

Пріоритети в розмінуванні територій визначенні керівництвом держави, Кабінетом міністрів, обласними військовими адміністраціями. Першочерговим завданням у розмінуванні є очищення інфраструктурних об’єктів. Важливо спочатку забезпечити населення водою, світлом, газом, зв’язком. Наступний етап у розмінуванні – сільськогосподарські угіддя для відновлення сільського господарства, а також школи, садочки, лікарні, стадіони й т.д. Пізніше –  очищення великих об’єктів промислово значення. 

Через великі об’єми мінувань територій існує серйозна загроза для цивільного населення. Пересування можливе лише по дорогах та твердому покриттю. Небезпечно відвідувати необстежені території, зокрема ліси, поля. Також,  важливо дотримуватися рекомендацій ДСНС та не чіпати невідомі предмети. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ