Підтримати нас

На окупованій території Херсонщини чоловіка незаконно засудили на 13 років

05 червня 2024 09:58
376
Поширити:
Скриншот із пропагандистського відео

На окупованій території Херсонської області незаконно засудили громадянина України за "шпигунство".

Про це повідомляють пропагандистські канали. 

Він нібито з березня по листопад 2022 року збирав інформацію про місця розташування військової техніки та особового складу військових РФ.  За версією Управління Федеральної служби безпеки РФ чоловік передавав отриману інформацію людині, яка співпрацювала зі Службою безпеки України. 

Його незаконно засудили до 13 років ув'язнення, із відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму.

Юристка Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”, адвокатка громадської приймальні УГСПЛ в Херсоні Наталя Юрченко у коментарі “Вгору” повідомила:

“Україна та міжнародна спільнота не визнає територіальні претензії Росії на окуповані території.  Якщо окупаційна влада вважає, що громадяни, які були затримані співпрацюють зі Службою безпеки України або із ЗСУ, то вони є  “комбатантами”   У міжнародному праві особи, які входять до складу збройних сил країни. що воює, беруть участь безпосередньо у воєнних діях.  та повинні надати їм статусу військовополонених”.

За її словами, в такому разі РФ має забезпечити передбачені міжнародними нормами умови утримання. Надалі таких людей можна повернути в Україні в рамках обміну.

Також юристка зазначила, що в цьому випадку цього не зробили, оскільки на окупованих територіях люди не можуть розраховувати на ефективне розслідування, справедливий суд, надання правової допомоги. Тому всі такі “рішення судів” є нелегітимними. 

  • 30 травня Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції в російському Краснодарі залишив у силі незаконний вирок кримському татарину, викраденому жителю Новоолексіївки на Херсонщині Аппазу Куртамету. Його засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у нібито фінансуванні збройного формування.
  • 28 березня 2024 року стало відомо, що відбулося перше окупаційне судове засідання щодо Ірини Горобцової. Про яке матері повідомили смс-повідомленнями захисники. Ірину звинувачують нібито в шпигунстві. До цього часу вона не мала жодного статусу та навіть не заводили справу з присвоєним номером.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів