Підтримати нас

На Херсонщині стартував Мандрівний Docudays UA

08 грудня 2017 17:15
1,024
Поширити:

У п’ятницю, 8 грудня, на Херсонщині  стартував XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Найкращі документальні фільми зможуть подивитися жителі Херсона, а також сіл, міст і містечок Херсонської області. Цього року фестиваль відвідає: Берислав, Голу Пристань, Каховку, Нову Каховку, Музиківку, а також у 7 районних центрів області. Всього заплановано близько 50 відкритих і спеціальних показів.

Перший показ пройшов 8 грудня у Каланчацькому будинку культури (Херсонська обл., смт. Каланчак). Подивитися фільм режисерок Анастасії та Марії Старожицьких «Війна химер» прийшли учасники АТО, школярі, вчителі та інші жителі громади. Зала Будинку культури ледве вмістила всіх бажаючих побачити фільм - на показ прийшло близько 90 осіб. У Каланчаку фестиваль не вперше, тут Мандрівний Docudays UA вже знають і люблять.

Під час перегляду «Війни химер» у залі стояла повна тиша, лише інколи присутні учасники АТО перемовлялися між собою, згадуючи «свою війну». Нажаль, деякі з них так і не змогли додивитися стрічку до кінця й пішли із зали зі слізьми на очах.

Коли на екрані показували події Іловайського котла, вибухи, криваві рани поранених бійців –більшість глядачів не могли стримали сліз, особливо школярі, навіть старшокласники. Фільм не залишив байдужим нікого. Здивувало, що багато хлопців називали, в якого бійця у фільмі яка зброя, як працює, як «град» відрізняється від «шторму». Отака в нас реальність – діти знають про війну більше за деяких дорослих...

${gallery:e763f98645710a3f2b93cfaa66dc4c39}

«Ми дуже вдячні за те, що ви нам показали цей фільм. Усі повинні пам'ятати: якщо не буде патріотизму, едності й любові до Батьківщини, то не буде й самої Батьківщини» - поділилась емоціями після перегляду одна з глядачок.

Серед фільмів Мандрівного цього року –стрічка «Dixie Land» Романа Бондарчука, яка розповідає про дивовижний дитячий джаз-бенд з Херсона. Цього літа стрічка «Dixie Land» отримала Золотого Дюка на Одеському кінофестивалі-2017 “За найкращий український повнометражний фільм”.

Із 12 по 14 грудня у кінотеатрі «Ювілейний» жителі Херсоназможуть побачити такі фільми: “Народжені бути вільними”, “Війна химер”, “Боротьба Джамали”, “Процес: Російська держава проти Олега Сенцова”, “Dixie Land”, “Домашні ігри”, “Живі й нескорені”, “Історія зимового саду”.

“Боротьба Джамали” - це дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, а також пісні і виступу, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію в Криму. Журналістка Елін Йонссонза фільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час.

Фільм «Боротьба Джамали» 14 грудня покажуть також у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гончара. Після показу планується дискусія у форматі Живої Бібліотеки, де «живими книгами» стануть представники і представниці кримськотатарського народу.

Раніше, 7 грудня, «Боротьбу Джамали» показали журналістам та активістам на прес-конференції. Стрічка настільки вразила глядачів, що деякий час після перегляду у кімнаті була німа тиша, а потім почалася жвава дискусія. Ось деякі цитати з виступів присутніх:

«Як казала Джамала, що у неї після першого рядка пісні - клубок у горлі, так у мене такі самі відчуття після перегляду фільму».

«Навіть говорити нічого не хочеться. Я сама з Луганська, тому мені дуже боляче на це все дивитися».

«Дуже сильний фільм. Його треба якнайбільше показувати, якомога ширшій аудиторії. Свідомість людей треба змінювати і саме такі фільми на це здатні. Цю трагедію татарського народу не можна приховувати».

Найвитриваліші глядачі та любителі нічних переглядіву Ніч документального кіно 16 грудня в бібліотеці-філії №3 ЦБС м. Херсона з сьомої вечора і до самого ранку зможуть дивитися найкращі фільми фестивалю в режимі нон-стоп. Цей показ і завершить цьогорічний фестиваль Docudays UA на Херсонщині.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Громадський центр Нова генерація»
  • БО «Фонд милосердя і здоров’я»
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ