Підтримати нас

На Херсонщині шукають хто вивіз свиней на звалище

Автор статті
03 жовтня 2018 10:30
649
Поширити:

В області зафіксовані нові спалахи африканської чуми свиней - заразної, невиліковної та смертельної хвороби лише для цих тварин. Спалахи виявлено у с. Архангельска Слобода Каховського району та на території Дніпрянської селищної ради міста Нова Каховка. Останній випадок - просто шокуючий.

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, на стихійному сміттєзвалищі в Дніпрянах увечері 29 вересня знайдено 17 трупів свиней. Фахівці Новокаховської служби терміново відібрали та направили проби патологічного матеріалу до Дніпропетровської регіональної державної лабораторії, де підтверджено діагноз АЧС. Трупи свиней знищено, територію звалища оголошено інфікованим об’єктом, він же – вогнище спалаху. У зону захисту (радіус 3 км) потрапили не тільки Дніпряни, а й ще с. Райське. На цій території рахують, вилучають, вбивають та спалюють всіх свиней. Цього вимагає Інструкція з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней. Одночасно співробітники Новокаховського міського управління Національної поліції розслідують, хто викинув на сміттєзвалище загиблих інфікованих тварин.

Також, 29 вересня стався падіж свиней в особистому селянському господарстві у с. Архангельска Слобода Каховського району. Лабораторні дослідження теж підтвердили АЧС. У зоні захисту обстежено 182 дворів, обліковано - 629 голів свиней.

Крім того, навколо кожного вогнища спалаху встановлюється зону нагляду у радіусі 10 км. В цьому радіусі, згідно з вищевказаною Інструкцією, органи місцевого самоврядування мають знищити всіх щурів та бродячих кішок і собак. Тому що вони можуть бути носіями вірусу і розповсюджувати хворобу. Заходи, передбачені Інструкцією - обов’язкові до виконання, за це передбачена кримінальна відповідальність. Саме через такі вимоги законотворців в Херсоні нещодавно проходила акція на захист тварин під стінами мерії. Адже все місто і всі населенні пункти на відстані 10 км від Херсону теж «втрапили» до зони нагляду через спалах АЧС. Зокрема, як повідомив начальник управління безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини Госпродпотребслужби в Херсонській області Віталій Боярський, в селище Камишани працівниками комунального підприємства «Гарантія» було виловлено і поміщено у притулок 19 собак. Закон вимагає гуманного умертвіння, але яким чином це повинно відбуватися, має вирішувати Державна надзвичайна протиепізоотична комісія  при місцевому органу самоврядування, тобто, у даному випадку, при Херсонської міської раді.

Завдяки активістам, які влаштували мітинг та організували кампанію за порятунок тварин у соцмережах, життя херсонських кішок та собак вдалося зберегти.

Але Інструкція та її вимоги вбивати чотирилапих - залишилася. Нагадаємо, активісти зареєстрували на сайті президента України петицію з вимогою припинити знищення безпритульних тварин. І готують позов до Київського адміністративного суду проти Міністерства аграрної політики щодо скасування з «Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС» пункту, що передбачає «знищення бродячих котів і собак гуманними методами».

P.S. Лише у третьому кварталі в Херсонській області зафіксували 10 спалахів АЧС. Більше 5000 голів свиней в області спалили, щоб перешкодити поширенню захворювання. Скільки знищено котів та собак - не відомо. Але у Миколаєві, за інформацією активістів, у липні цього року через спалах АЧС знищено більше ста собак.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ