Підтримати нас

Лікарів Херсонщини змушують писати заяви про перехід до російських медзакладів

Vgoru
15 серпня 2022 17:36
978
Поширити:

За повідомленням Головного управління розвідки України на Херсонщині окупаційна влада примушує працівників швидкої невідкладної медичної допомоги до співпраці, у разі відмови – звільнення.

Лікар Херсонської обласної клінічної лікарні Максим Овчар виїхав з окупації місяць тому, зараз тримає зв’язок із колегами, пише Суспільне.

Чоловік говорить, що за словами колег - вони не можуть використовувати українську зарплату, бо окупаційна влада обмежила можливість зняття гривні та обмін валют. Їх примушують працювати за рублі. Для цього вони повинні підписати заяви про роботу в російських медичних закладах.

"Здійснюється тиск і примус щодо прийняття працівників лікувальних закладів до профспілок, які підконтрольні Росії. Лікарі отримували російську заробітну платню за червень та липень у доволі значних сумах, яка приблизно така сама, як і українська", – говорить лікар.

За відмову медиків вступати до російських профспілок, припиняється і виплата заробітної плати – говорить Максим Овчар.

Ситуацію з медиками на Херсонщині називає складною заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. У всіх медичних закладах – обласних і районних медичних працівників під погрозами примушують підписувати документи та отримувати заробітну плату в рублях.

"Люди опинилися в ситуації, коли вони хочуть продовжувати лікувати саме українців, бо там живуть громадяни України. Вони не можуть залишити ці заклади, бо розуміють, що в умовах гуманітарної катастрофи, яка є зараз на Херсонщині ще й не будуть працювати медичні заклади, то це взагалі буде жах", – каже Соболевський.

Також, за його словами, рядових лікарів, які виконують свій обов’язок, не вважатимуть колаборантами, а от з медиками керівних посад – ситуація складніше.

"Керівників медичних закладів, які співпрацюють з окупаційною владою, які фактично беруть участь у тиску на інших лікарів - буде відповідальність. Кожен випадок буде розглядатися індивідуально. І чи є в діях медика ознаки злочину, вирішуватимуть компетентні органи", – говорить Юрій Соболевський.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів