Підтримати нас

Хто догляне міст через Кошову

19 березня 2017 03:00
694
Поширити:

Руйнація Шулявського шляхопроводу, побудованого півстоліття тому, на щастя, без жертв та поранень –  це лише привід замислитися, що майже вся інфраструктура Херсона теж побудована ще за радянських часів.

І напевне, час ретельно перевірити, чи не може зі старими спорудами  статися те, що сталося в Києві. У нашому місті таких, можна сказати, древніх  шляхопроводів три –  через річку Кошову (автомобільний і залізничний) та Панкратівський міст. Останній вже свого часу обвалювався. На щастя, без жертв. Сталося це пізньої ночі, коли  автотранспорту і пішоходів  було обмаль. У 1950 р через річку Кошову побудували міст, який з’єднав залізницю з місцем, де будувався суднобудівний завод. Кілька років, крім вантажних поїздів, сюди ходив і пасажирський потяг, який перевозив робітників та будівельників. Із занепадом суднобудування в Херсоні колія на залізничному мосту стала покриватися іржею. Тут частіше замість поїздів можна бачити пішоходів, що добираються “коротким шляхом” з острова.

На початку 2000-х особливо багато побоювань було з приводу моста через Кошову. Побудований в 1954, він став єдиним шляхом, що з’єднує центральну частину Херсона з мікрорайоном “Корабел”, Гідропарком, Нафтогаваннню і за 50 років з початку експлуатації капітально не ремонтувався. А поверхову реконструкцію цього мосту не  виконали в повному обсязі. Свого часу тут лише обновили дорожнє полотно,  але не були винесені мережі, якими нашпигована споруда –  газопровід середнього тиску,труба 300 мм, кабель і т.п.

Цього року на чергову сесію міськради Херсона мали винести проект рішення про згоду  прийняти в комунальну власність автомобільний міст через Кошову. Це питання розглянула комісія міськради з питань ЖКГ. Вона констатувала, що міст перебуває на балансі майже ліквідованого підприємства “Херсонське суднобудівне виробниче об’єднання” і, виходячи з усіх висновків фахівців, повинен бути переданий на баланс “Укравтодору”. Адже  сьогодні на комунальних підприємствах Херсона немає фахівців, знань, досвіду експлуатації мостових споруд. Це не пішохідний місток на Таврійський, це висока динаміка навантаження. До того ж,  на мосту через Кошову неозброєним оком видно  просідання несучих колон. Небезпеку цих  руйнаційних змін проінвентаризувати не може ніхто, крім спеціалізованих інститутів, які входять у систему “Укравтодору”. Тож комісія міськради заявила, що не хоче брати на себе біду, з якою не зможе впоратися.

Від засідання комісії з питань ЖКГ минуло два місяці. Міст через Кошову “завис” між балансоутримувачами. І щодня по його настилу рухаются переповнені тролейбуси й перевантажені фури.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів