Підтримати нас

Херсонців попереджають про дієвий спосіб захисту від інфекційних захворювань

Автор статті
07 грудня 2019 16:00
684
Поширити:

Щеплення – єдиний дієвий спосіб захисту від інфекційних захворювань.

Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, а деякі — навіть до смерті. Інфекційні хвороби, від яких (або від тяжких ускладнень яких) можна захиститися за допомогою імунізації, передаються від інфікованої особи до здорової, як правило, повітряно-крапельним шляхом.

Про це повідомляє Департамент внутрішньої та інформаційної політики ХОДА.

Вакцинація впливає на значну кількість найсерйозніших інфекційних захворювань. Планова вакцинація захищає від 10 інфекцій: дифтерії, кору, кашлюка, правця, поліомієліту, краснухи, епідемічного паротиту, туберкульозу, вірусного гепатиту В та гемофільної інфекції. Крім того, рекомендовано щеплення від грипу, гепатиту А, вітряної віспи, менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекцій та інших.

Завдяки вчасно зробленим щепленням багато небезпечних хвороб можна відвернути. В розвинених країнах такі захворювання є рідкістю. Наприклад, на Американському континенті повністю відсутня захворюваність на туберкульоз, кір, поліомієліт, правець. За підрахунками ВООЗ, щороку завдяки вакцинації вдається запобігти до 3 мільйонів смертей. Такого результату можливо досягти при охопленні щепленням більше 95% населення.

Індивідуальна імунізація дітей допомагає захистити здоров’я суспільства в цілому, а особливо тих людей, що не були вакциновані. Вакцини призначені для створення активного імунітету в організмі щеплених людей. Вони стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби. Дитина, яка не отримала вакцинацію проти тих чи інших інфекцій, наражається на великий ризик захворіти, особливо якщо таких дітей стає з року в рік більше.

Вакцинація в Україні проводиться згідно з Календарем щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.

У поточному році продовжилося централізоване постачання імунобіологічних препаратів, вже отримано вакцин на загальну суму майже 9 млн грн, і наразі в кожному закладі охорони здоров`я є вакцина в повному обсязі. Всі вакцини безпечні, якісні, сертифіковані та доступні. На кожному флаконі є термоіндикатори, які реагують на недотримання правильних умов зберігання і транспортування.

На теперішній час альтернатив вакцинації з метою профілактики захворювання на відповідні інфекції немає. Тому з понеділка по п’ятницю наші мешканці та декларанти можуть прийти з 10.00 до 18.00 без запису до закладу охорони здоров’я первинного рівня надання медичної допомоги та безкоштовно отримати необхідну вакцинацію відповідно до віку, а доросле населення – проти дифтерії та правця вакциною АДП-М, якщо вони не щеплені впродовж останніх 10 років або не пам’ятають і не мають документів про свій вакцинальний статус. Щеплення не потребує ніякої підготовки та зміни способу життя. Також забезпечено роботу пунктів щеплення в суботній день до 18.00.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ