Підтримати нас

Катування та сексуальне насильство в російському полоні: історії двох жителів Херсона

14 жовтня 2024 15:44
304
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Двоє жителів Херсона Роман Третьяков та Ігор Бондаренко потрапили в російський полон, де пережили катування та сексуальне насильство.

Про це йдеться у проєкті Радіо Свободи “Новини Приазов’я”.

У матеріалі зазначається, що під час окупації території Херсонської області Третьяков брав участь у русі спротиву. У серпні 2022 року його незаконно затримали військові РФ. Чоловік перебував у полоні 19,5 місяців, де його змушували зізнатися у нібито диверсійній діяльності.

“Катуваннями (ред. російські окупанти) вимагали надати дані про членів начебто диверсійних груп, які перебували в регіоні. Тримали в одиночній камері, де було 5-8 людей. Сиділи всі на підлозі, бо ліжок не було. Ноги догори прив’язують стяжками. Позаду наручники, струм підключають до пальців, до статевих органів”, – розповів Третьяков.

Окупаційний суд незаконно виніс вирок Третьякову – ув’язнення у колонії. Оскільки чоловік відсидів у СІЗО в Чонгарі, його відпустили. 

Ігор Бондаренко потрапив у полон, коли намагався виїхати з окупованої Херсонщини через Крим. 

Його “затримали” у серпні 2022 року та тримали в металевому контейнері. Також окупаційні війська імітували розстріл, катували струмом та вдавалися до сексуального насильства. 

Третьякова змусили записувати проросійські відео та вести телеграм-канал. Йому вдалося переконати російських окупантів в успішності цього каналу, тому чоловіка відпустили.

  • Прокурор Херсонської обласної прокуратури Олексій Бутенко в інтерв'ю CNN розповів, що сексуальне насильство було частиною стратегії Росії із підкорення українського народу в Херсоні та знищення української національної ідентичності.
  • На Херсонщині ідентифікували 17 чоловіків, які зазнали сексуального насильства в одній з катівень. Українська прокуратура зафіксувала випадки зґвалтування або спроби зґвалтування жертв російськими силовиками за допомогою кийка, трубки, пляшки, ручки від лопати, палиці та ручки.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів