Підтримати нас

Херсонські каналізаційні колектори в жахливому стані: чергова аварія

Автор статті
29 листопада 2021 15:41
882
Поширити:

У суботу, 27 листопада, у районі вул. Штурвальної сталася аварія на напірному каналізаційному трубопроводі. Через «свищ» у стінці сталевої труби під дією напору потік неочищених стоків залив розташовані поблизу трубопроводу приватні житлові будинки.

Після повідомлення була організована аварійна бригада. 28 листопада о 19 годині аварію  ліквідували. На сьогодні для ліквідації наслідків на місці працюють 23 робітники та 5 одиниць спецтехніки. 

Як повідомила сьогодні на пресбрифінгу голова Корабельної районної у місті ради Наталя Чорненька, постраждали 6 житлових будинків, де проживає 12 людей. Враховуючи неможливість перебування в будинках на теперішній час, їх мешканцям запропоновані кімнати у гуртожитку, але більшість людей пішли до сусідів або родичів.  Для уникнення випадків мародерства та для охорони будинків організовано цілодобове чергування поліції.

На сьогодні роботи з очищення приміщень, які постраждали, майже завершені. У двох будинках працює Держпродспоживслужба, яка перевіряє, чи взагалі можна використовувати їх як житло. Зараз фахівці працюють над формуванням та затвердженням актів з визначення розміру шкоди, заподіяної мешканцям цих будинків.

У міськраді зазначили, що постраждалі мають отримати відшкодування, ці кошти будуть передбачені у бюджеті, а питання винесуть на найближчу сесію міської ради.

Як розповів директор Херсонводоканалу Віктор Скобліков,  колектор був побудований у 1969 році і експлуатується вже 53 роки при нормативному терміні - 30 років. За останні 3 роки на трубопроводі було ліквідовано 19 аварій. Колекторів у Херсоні два, але вони обидва в аварійному стані. Аби мінімізувати ризики, необхідно виконати або заміну певних ділянок трубопроводу, або повністю замінити колектор, на якому сталася нещодавня аварія:

“У нас є програма, де передбачена заміна цього колектора. На сьогодні треба робити проєктну документацію, а потім і заміну найбільш аварійних ділянок. Орієнтовна вартість проєктних робіт - 1,5 млн гривень. А орієнтовна вартість реконструкції - 130 млн. Наразі грошей немає, але після створення проєктної документації будемо шукати кошти” . 

Він також зазначив, що колектор побудований на складній ділянці. Ба, більше: на ньому стоїть один багатоповерховий та один приватний будинок. На питання, як таке можливо і що робити, якщо прорив станеться під ними, він відповів: “коли будували колектор, були інші умови, і що, звісно, є питання безпеки мешканців”. 

Загалом не зрозуміло, як мешканцям Херсона жити спокійно, адже обидва трубопроводи в аварійному стані і якщо станеться серйозніша аварія, то пів міста може залишитися без води. Та ще й труби теплотрас настільки зношені, що кожного дня у різних частинах міста люди мерзнуть без опалення. А чиновники лише розводять руками і намагаються якось “залатати” ці діри. Та чи надовго цього вистачить?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ