Підтримати нас

Херсонців запрошують на презентацію книги про героя Коліївщини

Автор статті
12 лютого 2021 16:44
1,001
Поширити:

Книжка Євгена Букета «Семен Неживий - лицар Холодного Яру» - це довершена синтеза біографічних даних про одного з лідерів Коліївщини, його сподвижників і наступників, загальної історії центру повстання - Холодного Яру, інформації про долю засуджених Київською губернською канцелярією повстанців на засланні, про «бунт сіроми» на Запорозькій Січі та повстання у Кліщинцях.

Тобто видання, хоч і присвячене Неживому, висвітлює значно більше подій, що виявляються міцно переплетеними.

Аналізуючи ґенезу гайдамацького руху, автор переконливо доводить суголосність подій Коліївщини та діяльності гайдамаків у 30-х - на початку 40-х років (коли її підтримував опальний гетьман Пилип Орлик) та у 50-х роках XVIII ст., їхню тяглість щодо козацького звичаєвого права. У розділі «Релігійна війна» змальовано ситуацію в середовищі духовенства.

Прагнучи всебічно дослідити постать Семена Неживого, автор зібрав і прокоментував усі згадки про ватажка, що збереглися у легендах і переказах, присвятив окремий розділ інтерпретації образу Неживого в художній літературі, образотворчому мистецтві та кінематографі. Книжку призначено для всіх, хто цікавиться минулим України і зокрема Коліївщиною як важливою ланкою українського національного державотворення.

Онлайн-подія відбудеться на платформі "Google meet" 20 лютого о 17.00.

Про Лицаря Холодного Яру Семена Неживого розповість почесний краєзнавець України, головний редактор газети "Культура і життя" Євген Букет.

Партнери заходу: Яскраве радіо, Радіо Голос Донбасу, газета "Все про бухгалтерський облік", літературно-художній журнал "Дніпро", газета "Культура і життя" та інші.

Куратор проєкту "Історичні портрети" - журналіст, письменник, буктюбер Ярослав Карпець.

Захід відбудеться у суботу, 20 лютого 2021 року о 17:00. Ціна: безкоштовно

Доступно всім - будь-хто в мережі Facebook і поза нею. 

Посилання на захід: https://cutt.ly/mkKVXgy

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ