Підтримати нас

Фахівці дослідили стан публічних послуг на деокупованій Херсонщині

09 липня 2024 08:55
229
Поширити:
Фото: Олександр Корняков/ "Вгору"

Дослідження про стан публічних послуг у громадах деокупованої Херсонщини, яке провели фахівці, візьмуть за основу формування державної політики щодо деокупованих територій, які розташовані поряд з РФ.

Про це під час презентації дослідження в Укрінформі розповіли експерти, які брали участь у дослідженні.

Дослідження проводилося у вересні-грудні 2023 року, ним були охоплені 17 деокупованих громад Херсонщини.

Воно проходило у кілька етапів, відбувались інтерв’ю та збір даних щодо публічних послуг у різних сферах - адміністративній, соціальній, медичній, освітній, безпековій, житлово-комунальній. Вдалося зібрати понад 800 наборів даних по цих сферах.

“Глибинні інтерв’ю проводили, аби з'ясувати, чому деякі послуги не забезпечуються, які є перешкоди, а також пропозиції - як покращити або оптимізувати стан речей”, - йдеться у матеріалі.

За словами фахівців, по завершенню громади Херсонської області отримають методи оцінки потенціалу відновлення постраждалих від війни громад. 

Після деокупації найбільш оперативно відновлювалася сфера адміністративних послуг. Це пов’язано з тим, що на них був найбільший запит, оскільки люди потребували відновлення документів і відповідних консультацій.

“Кожна громада вибудовувала свою специфіку роботи з надання адміністративних послуг”, - розповіла аналітикиня Лабораторії законодавчих ініціатив Тетяна Лукеря

За її словами, щодо цифровізації сфери адмінпослуг, то люди, зокрема, старшого віку, все одно потребують додаткових консультацій, навіть якщо є можливість отримувати послугу онлайн.

Що стосується соціальних послуг, то є проблема з тим, що на державному рівні досі неврегульовані їхні стандарти й більша частина з них є застарілими.

Експертка зазначає, що через відсутність державних стандартів, громадам складно запланувати бюджет та заходи з надання соцпослуг.

  • Нещодавно у Благодатному та Киселівці Чорнобаївській громади Херсонської області запрацювали 2 пункти соціальної допомоги.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів