Підтримати нас

«Дні Литви на Херсонщині» - день п’ятий, неділя

Автор статті
21 травня 2017 03:27
614
Поширити:

У неділю, 21 травня, о 14.00, в приміщенні  «Херсон Арт Хаб» (вул. Гімназична (колишня Червоностудентська), 30-А) покажуть документальний фільм режисера і автора сценарію Гієдре Бєйнорютє «Вулканівка. Після великого кіно».

Вулканівка – бідне, забуте Богом і людьми село в кримському степу.  Втім, ця місцина дуже пожвавилася, коли знімальна група знаменитого литовського режисера Шарунаса Барти жила тут протягом майже двох років, знімаючи фільм «Семеро людей-невидимок» (2005 р.). Більша частина жителів Вулканівки та окремних сіл  - кримські татари. Люди охоче допомагали режисерові. Під час зйомок навіть сталася майже шекспірівська історія. Дівчина з татарської родини і співробітник знімальної групи покохали один одного. Але батьки дівчини не дали згоду на шлюб і вона втекла з коханим у Литву, коли «велике кіно» закінчилося.

Режисер фільму Гедре Бейнорюте зі своєю знімальною групою приїхала до Вулканівки дев'ять місяців потому. В її документальному фільмі люди розповідають як усе було насправді, та як це відрізняється від їхнього уявлення про кіно.

Після показу  стрічки – дискусія, яку модерують Альвідас Шляпікас та Рута Мелінскайтє з Інституту культури Литви.

Вхід вільний.

В той же день, о 18 годині, в великій залі Херсонського музичного училища (пр. Ушакова, 37) зазвучить симфонічний концерт «Вік Чюрльоніса».

Виконує камерний оркестр «Гілея» Херсонської обласної філармонії. Солісти - фортепіанний дует Рокас і Соната Зубовас. Диригент - Робертас Шервенікас, музичний керівник Національного литовського театру опери і балету.

В програмі:

Чюрльоніс-Малцис - «Прелюдія»

Чюрльоніс – Симфонічна поема «В лісі»

М. Брух - Концерт для двох роялів і симфонічного оркестру. 

Цікаво, що для цього концерту  готувались не тільки гости з Литви і «Гілея». В нашому оркестрі не вистачало виконавців, тому музикантів «шукали по всьому Херсону».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ