Підтримати нас

Дев'ять ключових новацій, які привнесе в життя українців медреформа. Інфографіка

Vgoru
29 жовтня 2017 07:29
219
Поширити:

Ключові зміни, які привнесе в життя українців медична реформа у найближчі кілька років.

Що почне діяти відразу, від 2018 року

1. Гроші за пацієнтом - держава буде фінансувати не лікарняні ліжка, а конкретних пацієнтів і конкретні медпослуги.

2. Нова система надання первинної меддопомоги - пацієнти повинні будуть укласти декларації про надання послуг зі своїми сімейними лікарями, терапевтами або педіатрами.

3. Система e-Heath - єдина електронна система з реєстром пацієнтів, лікарів, медичних закладів та ресурсів системи охорони здоров'я.

4. Національна служба здоров'я - НСЗ буде здійснювати контроль якості лікування, укладати контракти про надання медпослуг з медичними закладами та лікарями.

5. Свобода для лікарів - лікарі зможуть вибирати - працювати їм при лікарнях і поліклініках чи створювати приватні практики як ФОП. Їхній дохід буде залежати від кількості пацієнтів. В успішних, затребуваних сімейних лікарів зарплата зросте у 3-7 разів - до 15-30 тисяч гривень на місяць.

6. Гарантований безкоштовний пакет послуг - пацієнт отримає гарантію на безкоштовні первинну допомогу, екстрену допомогу по швидкій, паліативну допомогу, лікування у профільного лікаря за направленням сімейного, пологи та реабілітацію.

Що почне діяти у 2018 - 2020 роках

7. Формування платного пакету медпослуг - за три роки МОЗ за допомогою пілотних проектів підрахує попит і реальну вартість вузькопрофільних, дорогих медпослуг.

Що почне діяти від 2020 року

8. Медреформа в цілому - Кабмін щорічно буде затверджувати перелік медпослуг, які держава не зможе покрити, виходячи з держбюджету на наступний рік. Список буде затверджувати Верховна Рада. За послуги, які держава не зможе забезпечити, пацієнт повинен буде сплатити сам або через страхову компанію.

9. Система, що саморегулюється - За три роки ринкові механізми в системі охорони здоров'я повинні стати природним фільтром, завдяки якому якість послуг зросте, лікарні стануть боротися за пацієнтів та найкращих лікарів. В результаті незатребувані лікарі і медичні заклади або підуть з ринку, або перепрофілюються.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ