Підтримати нас

Десять херсонців, відомих на весь світ

18 квітня 2020 12:00
855
Поширити:

В Україні Херсонська область асоціюється з кавунами, динями та морем. Європейці знають про Олешківські піски та дельту Дніпра, а в світі хіба що й чули про Асканію-Нову або найбільший рукотворний ліс.

Нам здається, що саме по цих маркерах люди й отожнюють нашу область. Але це не зовсім так, адже чимало наших земляків стали відомими не тільки в Україні, а й в усьому світі. Вони виходили в космос, змінювали науку та літературу, і навіть створювали нові держави. Саме про таких людей сьогоднішня підбірка.

Дніпрова Чайка (справжнє ім'я - Людмила Василевська-Березіна) - це українська письменниця та поетеса, яка народилась 1 листопада 1861 року в селі Карлівка Ананьївського повіту Херсонської губернії (нині село Зелений Яр Миколаївської області). Дебютувала Дніпрова Чайка 1885 року в одеському альманасі "Нива", де було надруковано дві її поезії - "Вісточка" та "Пісня". В своїй творчості письменниця переважно зверталась до тематики долі селян, життя інтелігенції та революційних подій 1905 року. Окрім поезії писала п'єси, казки, оповідання та нариси. Низка її казок й досі читають українські мами своїм малюкам на ніч.

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Олексій Кручоних (справжнє ім'я - Олексій Кручений) - російський поет та художник, один із засновників та яскравих представників футуристичного руху в російському мистецтві. В своїй поезії часто використовував абстрактну мову, яка втрачала будь яку прив'язку до реальних значень слів. Народився Олексій Кручоних 21 лютого 1886 року в селищі Оливському Вавильської волості Херсонської губернії. Надихав своєю творчістю багатьох російських митців. Товаришував із найвідомішими російськими письменниками свого часу. Після низки трагічних смертей в своєму оточенні (самогубство Володимира Маяковського, розстріл Павла Терентьєва) покинув творчу діяльність, займався букіністикою

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Микола Куліш - український драматург, представник Розстріляного Відродження. Народився в Чаплинці 18 грудня 1892 року. Микола Куліш навчався в місті Олешки, де й почав свій творчий шлях. Спочатку публікувався у різних літературних альманахах зі своєю поезією, яку писав російською. Потім починає писати російськомовні драматичні твори. Проте перший свій помітний твір Куліш пише українською. Це п'єса "97" про Голодомор в Україні 1921-1922 років, написана 1924 року. Наступного року Микола Куліш переїжджає до тогочасної столиці України Харкова, де вступає до мистецького об'єднання ВАПЛІТЕ й розпочинає співпрацю з театральним режисером Лесем Курбасом в театрі "Березіль". Тут знайомиться з представниками тогочасної української еліти, яка гуртується навколо театру та будинку "Слово". Разом з іншими українськими митцями піддався гонінням радянської влади, був засуджений на 10 років заслання до Соловецьких таборів. 3 листопада 1937 року розстріляний в урочищі Сандармох разом із своїм другом Лесем Курбасом та ще 1109 людьми. Серед найвідоміших творів Миколи Куліша - п'єси "Патетична соната", "Мина Мазайло", "Маклена Граса", "Народний Малахій".

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Моше Шарет - ізраїльський політичний діяч, депутат Кнесету та прем'єрміністр Ізраїлю (1954-1955 роки). Моше Шарет народився в Херсоні 16 жовтня 1894 року. Саме його підпис серед інших стоїть на історичному документі про створення держави Ізраїль, він же був першим очільником Міністерства закордонних справ новостворенної держави. Моше Шарет заслужено вважається одним із засновників ізраїльської державності, адже саме він проводив перемовини із представниками ООН з цього приводу.

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Леонід Верещагін - радянський фізик та хімік, академік Академії наук СРСР. Народився у Херсоні 29 квітня 1909 року. Саме під керівництвом Леоніда Верещагіна вперше в світі було штучно синтезовано алмаз та його міцніший відповідник - кубічний нитрід бору. На початку 1970-х років Верещагін висунув концепцію "металізації" речовин під час великого тиску на них. На той момент підтвердити його теорію просто не було практичної можливості - академік випередив науку приблизно на 15 років. Цю концепцію експериментально змогли підтвердити лише після його смерті.

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Сергій Бондарчук - радянський актор та режисер, володар кінопремії "Оскар". Народився Сергій Бондарчук в селі Білозерка Херсонської губернії 25 вересня 1920 року. У кіно дебютував 1948 року в фільмі "Молода гвардія". Загальне визнання в якості актора Бондарчук здобув після ролі Тараса Шевченка в однойменному фільмі 1951 року. За цей фільм херсонець отримав Сталінську премію. В якості режисера Сергій Бондарчук дебютував 1959 року фільмом "Доля людини", а вже 1968 року він став володарем кінопремії "Оскар" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою" - за чотирисерійну епопею "Війна та мир".

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Віталій Жолобов - український та радянський космонавт, після завершення кар'єри - політик. Народився Віталій Жолобов в селі Стара Збур'ївка Херсонської області 18 червня 1937 року. Він 49 днів провів у космосі в рамках польоту на комічному кораблі "Союз-21" на космічну станцію "Салют-5". Після завершення кар'єри космонавта повернувся в Україну, де зайнявся політикою, в 1990-ті роки певний час був головою Херсонської облради та облдержадміністрації. Президент Аерокосмічного товариства України.

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Люко Дашвар (справжнє ім'я - Ірина Чернова) - українська письменниця, сценаристка та журналістка. Народилась в Херсоні 3 жовтня 1957 року. Люко Дашвар тричі ставала лауреаткою літературної премії "Коронація слова", а також входить до переліку Золотих письменників України й має відзнаку Книга року BBC (2008 року за книгу "Молоко з кров'ю"). В своєму доробку має понад 10 романів та понад 20 сценаріїв до телефільмів та телесеріалів.

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Сергій Станішев - болгарський політик, голова Болгарської соціалістичної партії (2001-2014 роки), колишній прем'єрміністр Болгарії (2005-2009 роки), нині очолює Партію європейських соціалістів. Народився в Херсоні 5 травня 1966 року.

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ

Олексій Головко - український футболіст та футбольний тренер. Народився у Херсоні 6 січня 1972 року. Футбольну кар'єру Олексій Головко розпочав 1991 року в складі сімферопольської "Таврії", з якою здобув титул першого чемпіона незалежної України (1992 рік). Справжнє футбольне визнання отримав в складі київського "Динамо", за яке виступав з 1995 по 2004 роки. В складі столичного клубу херсонець сім разів ставав чемпіоном України та п'ять разів - володарем кубку України. Також Олексій Головко відіграв 58 офіційних матчів в складі збірної України. Загалом в Прем'єрлізі України херсонець зіграв 319 матчів. В якості тренера працював із юнацькими збірними України.

ТОП-10 херсонців, відомих на весь світ
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ