Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 8 квітня 2022 року

Vgoru
Автор статті
08 квітня 2022 18:38
1,376
Поширити:

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:30 8 квітня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Вкрадені медикаменти: херсонських хворих намагалися зібрати на Площі Свободи

Як ми повідомляли, вчора окупанти відібрали у волонтерів медикаменти на суму близько 7 тис. доларів. 

Як розповіла херсонська волонтерка, сьогодні соціальними мережами почали ширитись заклики від невідомих осіб зібрати хворих на Площі Свободи на знак протесту:

“Мало не автобусами їх збираються вивозити на центральну площу Херсона, щоб показати російським військовим, у кого вони забрали ті медикаменти. Я вас дуже прошу, не робіть цього. Не треба виходити на площі міста, ризикувати своїм життям. Я зв’язалася з представниками влади, з іншими людьми. Ми спробуємо свої коробки з медикаментами якось забрати назад. Це сталося вже на під'їзді до Херсона і я не думаю, що вони ці медикаменти могли кудись транспортувати” - пише волонтерка.

У Херсонській обласній дитячій лікарні перебувають 120 маленьких пацієнтів: поранених немає

Херсонська обласна дитяча лікарня продовжує госпіталізувати дітей. Наразі тут проходять лікування 120 пацієнтів з кількох районів області, повідомляє Суспільне.

За словами заступника директора закладу Віктора Бурдовіцина, заклад продовжує працювати за всіма напрямками. Дехто з лікарів виїхав, проте фахівці провідних профілів залишилися.

"Ми виїжджаємо у ті райони, в які є проїзд, і за потреби госпіталізуємо дітей в обласну лікарню. Це напрямок Каховки, Скадовська, Білозерки. Їздимо на реанімобілі, забираємо новонароджених. Також люди до нас приїжджають", - говорить Віктор Бурдовіцин.

Послуги надає і консультативна поліклініка. Вона приймає по 50-60 пацієнтів щодня. Прийом пацієнтів проводиться у будні дні, з 8 до 14 години. За потреби, неповнолітніх хворих ушпиталюють.

У Херсоні тимчасово обмежать рух на території Приміської автостанції

Виконком міськради на сьогоднішньому засіданні проголосував за тимчасове обмеження руху транспортних засобів на території Приміської автостанції, повідомляє Херсонська міська рада.

Мова йде про перехрестя вулиць Рішельєвської та Маяковського, вулиць Рішельєвської та Ілька Борщака, вулиці Рішельєвської та провулка Пачоського, а також про перехрестя вулиць Потьомкінської та Маяковського у напрямку автостанції.

Обмеження не поширюється на рейсові автобуси, спеціальні транспортні засоби, транспорт комунальних служб Херсонської міської територіальної громади, обслуговчий транспорт та приватний транспорт громадян, які проживають у цій зоні.

Херсонців просять сплатити за тепло

Працівники Херсонської ТЕЦ просять абонентів розрахуватись з боргами або сплатити поточні нарахування, хай навіть частково. Це дасть підприємству сили не зупинитись у своїй діяльності, продовжити роботу і планувати наступний сезон.

Сплатити за послуги опалення херсонці можуть дистанційно через банківські додатки та платіжні системи, у відділеннях «Укрпошти» та банківських відділеннях відповідно до графіка їх роботи. Каси підприємства приймають платежі без комісії.

Інформація щодо плати за березень 2022 року наразі доступна і в кабінеті користувача на сайті: www.tec.ks.ua

Заклади гуманітарної сфери Каховки потерпають від нестачі ліків та продуктів

Незаконна влада, встановлена окупантами у Каховці, не планує перейматися проблемами міста. 

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. 

Між тим, проблеми життєзабезпечення все гостріше відчувають місцеві заклади гуманітарної сфери, що працюють на території міста. Зокрема Центр соціально-психологічної реабілітації дітей "Радість", де проживають 49 дітей, Геріатричний пансіонат, з кількістю 200 осіб, Територіальний центр соціального обслуговування, де обслуговують 300 одиноких людей.

Щодо загальної ситуації з медикаментами в області то, за словами Соболевського, ситуація потроху вирішується:

“Днями у нас дещо покращилася ситуація з медикаментами. З’явилася можливість завезти ліки із сусіднього Миколаєва, тож, і влада, і волонтери добре попрацювали у цьому напрямку. Хоч це і крапля в морі від реальних потреб медичних закладів області, та ми робимо все можливе, щоб наші жителі отримали необхідні ліки”.

Ситуація в Олешках

Міський голова Олешок Євген Рищук, який днями виїхав з окупованої території, зустрівся зі співробітниками СБУ. Про це він розповів у відеозверненні на своїй фейсбук-сторінці. 

В Олешках зник ще один чоловік, на прізвище Котов. З ним та іншими зниклими досі немає зв'язку і їх доля невідома. 

Також Євген Рищук звернувся до усіх небайдужих громадян з проханням допомогти двом хлопцям, яких під час патрулювання міста обстріляли російські військові. Рахунки для допомоги:

  • 5168 7422 2147 0630 - Калиніна Зоя
  • 5168 7574 2844 2372 - Матякин Олена

Рищук також повідомив, що завтра окупанти планують встановити свою владу в Олешках:

“В мене вже є стовідсотково підтверджена інформація, що завтра о 10 - й годині росіяни хочуть визначитись, хто буде керувати містом. Оскільки мене немає, вони шукають, хто б це зробив. Але я думаю, що, найімовірніше, все буде як в інших містах. Всі мої заступники мають написати заяви про звільнення, у зв'язку з тим, що ситуація непоправна”.

Незаконні обшуки в Новоолексіївці

За даними слідчих Херсонської обласної прокуратури, 6 квітня в Новоолексіївці Генічеського району російські військові незаконно проводили обшуки у помешканнях місцевих жителів. 

Коли господарі однієї з квартир почали чинити спротив - окупанти застрелили чоловіка, ще трьох людей затримали.

Наразі відкрито кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством. Проводяться невідкладні слідчі дії, спрямовані на швидке, повне і неупереджене дослідження обставин правопорушення.

Свідків воєнних злочинів просять фіксувати докази та надсилати їх за адресою: https://warcrimes.gov.ua

Також  у Кримськотатарському ресурсному центрі повідомили, що жителька Новоолексіївки Венера Куртбедінова, яку окупанти викрали 6 квітня, повернулася додому. Про її стан поки нічого невідомо. Жінку незаконно утримували протягом 2 діб. 

Герої Херсонщини!

На Донбасі загинув херсонець Олександр Бондаренко. Він служив у лавах Нацгвардії.

Без батька залишилася донька Анна. Всі небайдужі можуть допомогти їй в організації поховання, номер картки: 5375414114012726 Монобанк, Бондаренко Анна Олександрівна.

А у Полтавській області попрощалися з Олегом Гегечкорі з Херсонщини, який загинув під час війни з Росією. Про це Суспільному повідомив речник обласного центру комплектування та соцпідтримки Роман Істомін.

Херсонська область, звідки Олег Гегечкорі родом, тимчасово окупована російськими військами, тому бійця поховали у Кременчуці.

Бійцеві було 50 років. Він був підполковником Збройних сил України. Загинув 8 березня. Де та за яких обставин, поки невідомо, розповів Роман Істомін.

Олега Гегечкорі посмертно нагородили орденом "За мужність" ІІ ступеня. У воїна залишилися дружина та донька.

Вічна слава Героям!

Обстріли між Мар'янським та Нововоронцовкою. Четверо людей загинули, серед них дитина

Інформацію про це опублікували на сторінці Угруповання військ "Південь" у Фейсбуці.

"7 квітня країною-агресором були здійсненні обстріли території між населеними пунктами Нововоронцовка та Мар’янське Херсонської області. Противник піддав обстрілам цивільне населення, в результаті чого 4 особи загинули, серед них одна дитина, та 7-м осіб, серед яких три дитини, отримали тяжкі поранення та госпіталізовані до лікарні. Деталі обстрілів встановлюються. На цей час відомо, що противник вів вогонь з системи залпового вогню «Град». Його цілями не були військові об’єкти, противник все частіше здійснює обстріли цивільного населення", - йдеться у повідомленні.

Військові закликають у разі повітряної тривоги одразу ховатись в укриття, а мешканців нещодавно звільнених населених пунктів обмежити своє пересування поза межами будинків та укриттів.

Злочини військових рф у звільнених селах Херсонщини

Військова адміністрація Кривого рогу продовжує відновлювати мирне життя у звільнених селах Херсонщини. При цьому відкриваються все нові злочини, які вчиняли окупанти стосовно мирного населення. 

Про це розповів під час брифінгу начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул:

“Є новини, від яких кров холоне у жилах. Відновлюючи мирне життя у звільнених селах Херсонської області, якими ми зараз займаємось, ми дедалі більше стикаємося зі страшними історіями. Такими, наприклад, як зґвалтування 16-річної вагітної дівчини та 78-річної бабусі в одному із сіл на інгулецькому напрямку. Це те, чому ніколи не буде прощення”

Евакуйованих жителів Херсонщини прихистили у Миколаєві

Миколаїв дає притулок жителям сусідніх населених пунктів та областей, зокрема Херсонщини.

Про це повідомила директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва.

З початку воєнних дій у Миколаївській області статус внутрішньо переміщеної особи зареєстрували понад шість тисяч людей:

“Гуртожиток у Миколаєві, який став прихистком жителям Миколаївщини та Херсонщини, напівзаповнений, є вода, світло та душ. Розміститися в гуртожитку може вдвічі більше людей. Розгорнуті резервні ліжко-місця. Необхідним забезпечують волонтерські організації”, - говорить Оксана Єлічева.

Допомога притулку у Херсоні

В Херсоні є притулок «Helpanimals_ks», де живе 25 собак та 9 котів. Члени комісії з питань екології та формування здорового способу життя Міського учнівського парламенту просять, за змоги, надати : 

  • будь-які каші, 
  • корми, 
  • медикаменти, 
  • миски, 
  • хлоргексидин, 
  • пелюшки або ганчірки, 
  • ошийники.

Притулок знаходиться на вул. Українській Армії, 5 (за «Новою лінією»), туди можна приїхати за попереднім записом в понеділок-п’ятницю з 10:00 до 14:00.  Контактні телефони: +380995038868, +380735038868 Ніка. 

Для охочих передати допомогу через волонтерів: за домовленістю в  районі Житлоселище, зупинка Залізнична +380957063288 Лідія.

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 13:00 8 квітня 2022 року: https://cutt.ly/3FgqbzC 

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ