Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 27 квітня 2022 року

Vgoru
Автор статті
27 квітня 2022 19:14
1,119
Поширити:

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 27 квітня 2022 року.

 

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Виконувач обов'язків заступника Херсонського міського голови написав заяву на звільнення

Фото із заявою на звільнення Сергій Циганок опублікував на власній сторінці у Фейсбуці.

"Прийняв рішення! Залишаюсь в Херсоні, ні куди не поїду, кому треба буде моя допомога, я на зв’язку! Всім працівникам Херсонської міськради дякую за спільну роботу! Колихаєв Ігор, дякую за те що не зрадив містян та місто, обіймаю!", - написав Циганок.

З Херсона фсб росії вивезли 58 дітей-сиріт у невідомому напрямку

Про подальшу долю дітей наразі нічого не відомо. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав Микола Кулеба, який у 2014-2021 роках був Уповноваженим Президента України з прав дитини. 

За словами Кулеби, після публікації інформації про дітей-сиріт омбудсменкою Людмилою Денісовою всі церкви в місті почали обшукувати фсб та окупаційна влада, адже до цього окупанти нічого про це не знали. Вчора (26 квітня) фсб росії вивезло 58 дітей-сиріт з Херсона у невідомому напрямку.

У Херсоні розігнали проукраїнський мітинг. Є постраждалі 

27 квітня 2022 року, під час мирного проукраїнського мітингу на площі Свободи в Херсоні, військові рф застосували сльозогінний газ та світло-шумові боєприпаси до мирного населення. 

За попередніми даними, постраждало четверо мирних мешканців.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура на своїй сторінці у Фейсбуці. Здійснюється досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Зі Спілки журналістів України виключили медійника, який підтримав окупаційний режим на Херсонщині

27 квітня на терміновому засіданні Секретаріату та Ревізійної комісії НСЖУ виключили організатора видання Херсонський вісник new Геннадія Шелестенка. 

Чоловік був колаборантом та підтримував окупаційний режим. Інформація про це є на сторінці Національної спілки журналістів у Фейсбуці. У повідомленні йдеться, що видання Херсонський вісник new на своїй сторінці у Фейсбуці публікує дописи про так звану «нову Україну» без «українського нацизму» та інші повідомлення, які збігаються з наративами російської пропаганди.

«Абсолютно ганебною є ситуація, коли Шелестенко великим планом публікує своє журналістське посвідчення, наголошуючи на своєму журналістському статусі й позиціонуючи себе та своє видання як «глашатаїв правди» в Херсоні. Це абсолютна ганьба! Ми маємо виключити таких людей за зраду, за пособництво окупантам. Говорити про те, що нібито такі месиджі поширюють під тиском чи тортурами, підстав немає. Спілка засуджує такі дії», - заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Також НСЖУ прокоментували й членство в спілці депутата Херсонської міської ради Іллі Карамалікова, якого нещодавно затримали за держзраду.

«Як встановила перевірка, Одеська регіональна організація НСЖУ у квітні 2021 року скасувала своє рішення про прийом 9 нових членів спілки, серед них – і Ілля Карамаліков. Затриманий депутат не має стосунку до журналістської організації і незаконно називає себе членом НСЖУ, у тому числі – в соціальних мережах», - йдеться у повідомленні.

Створена окрема робоча група НСЖУ, яка реагуватиме на випадки колабораціонізму журналістів та виключатиме їх з організації.

Окупанти проводять фільтраційні заходи в районах населених пунктів Киселівка і Станіслав

Про це інформує Оперативне командування "Південь" на своїй сторінці у Фейсбуці.

У повідомлені йдеться що на Південнобузькому та Таврійському напрямках противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих раніше рубежів та здійсненні вогневого впливу на позиції наших військ.

На Миколаївському, Криворізькому і Запорізькому напрямках ворог намагається покращити своє тактичне положення. Здійснює перегрупування підрозділів, нарощує систему вогневого ураження, проводить повітряну розвідку.

Силами підрозділів росгвардії окупанти проводять фільтраційні заходи в районах населених пунктів Киселівка і Станіслав Херсонської області.

На Таврійському напрямку підрозділи противника здійснюють інженерне обладнання позицій та поповнення запасів.

Окупанти обстріляли Киселівку та Томину Балку

Про це інформує Херсонська обласна прокуратура на своїй сторінці у Фейсбуці. 

За даними слідства, в період 25-26 квітня 2022 року військовослужбовці рф обстріляли низку населених пунктів області. Ворожими снарядами в селах Киселівка та Томина Балка пошкоджено дитячі садочки, кілька житлових будинків.

Під час обстрілу окупантами території Білозерської громади зруйновано цивільну інфраструктуру, через це знеструмлено домівки місцевих жителів. За попередніми даними, щонайменше троє людей отримали осколкові поранення.

Досудові розслідування за вказаними фактами тривають.

Військові рф поставили блокпости у Гопрах

На виїзді з Голої Пристані по вулиці 200-річчя міста Гола Пристань, на кільці в сторону Нової Збур'ївки та біля школи №3 стоять блокпости російських військових.

Про це повідомив депутат міської ради Юрій Зеленін на своїй сторінці у Фейсбуці. Окупанти досі знаходяться в санаторії "Гопри". Міський голова Олександр Бабич та інші жителі громади залишаються у полоні. Працюють лікарня, поліклініка та ринок.

 

У Новотроїцькому районі вода "пішла" на поля

Інформація про це опублікована на сторінці новотроїцької районної газети "Трудова слава" з посиланням на Новотроїцьке управління водного господарства. 

В управлінні зазначають, що попри небезпечні умови праці та критичну ситуацію із матеріалами та паливом, його працівникам поки що вдається виконувати свої функції.

26 квітня увімкнули на полив перші насосні станції, вода «пішла» на поля.

Керівництво управління просить попередньо оплачувати послуги, адже майже 90% вартості – це вартість електроенергії та заробітна плата працівників, які працюють у складних умовах.

Окупанти демонтують тризуб на в'їзді до Каховки

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє Каховська міська територіальна громада. 

Стелла з тризубом стояла на в'їзді у місто. У громаді назвали її візитівкою та оберегом. І написали про те, що після перемоги її обов'язково відновлять та зроблять ще кращою.

У Станіславі поховали загиблих солдатів

27 квітня з Олександрівки евакуювали одного цивільного та забрали тіла 12 загиблих воїнів ЗСУ.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова Станіславської громади Іван Самойленко. Тільки п'ятьох воїнів вдалось ідентифікувати, завдяки знайденим документам. Солдатів поховали на новому Станіславському кладовищі у братській могилі.

Вічна пам'ять Героям.

На Херсонщині масово викрадають чоловіків призовного віку - ГУР

Головне управління розвідки Міністерства оборони України на своїй сторінці у Фейсбуці повідомило, що на окупованих територіях масово викрадають чоловіків призовного віку. Таким чином окупанти поповнюють обмінний фонд та готуються до 9 травня.

У повідомлені йдеться, що на зайнятих ворогом територіях Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Луганської, Донецької областей проводяться масштабні «фільтраційні заходи». Жертвами окупантів найчастіше стають чоловіки призовного віку. В першу чергу – ветерани АТО/ООС, колишні військові та правоохоронці, проукраїнські активісти.

Відомо, що в приміщеннях херсонського ізолятора тимчасового утримання перебувають понад 300 проукраїнських активістів і ветеранів АТО/ООС, яких допитують і катують.

У селі Велика Лепетиха Херсонської області створено фільтраційний табір. Нещодавно туди прибули близько 400 російських військовослужбовців, одягнених у форму росгвардії. Вони шукають і затримують чоловіків призовного віку. Затриманих українських чоловіків масово вивозять в напрямку окупованого Криму.

Головна мета таких дій – «поповнення обмінного фонду». Українських заручників планують обмінювати на російських військових злочинців. Навіть за умови, якщо українці не брали участі у бойових діях 2022 року.

Також не виключена організація пропагандистських «парадів перемоги» за участі затриманих українців. Згідно з отриманою інформацією, їх можуть спробувати видати за «військовополонених» та провести вулицями окупованих міст. Аналогічні заходи відбувались в Донецьку 2014 року. Тоді українських героїв після численних тортур примусили пройти центральною вулицею Донецька, де їх піддавали знущанням та приниженням.

Держава виділила ще 2 мільярди гривень на єПідтримку

Про це у своєму телеграм-каналі написав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. 

За його словами у межах програми єПідтримка держава вже виплатила допомогу в розмірі 6,5 тисяч гривень для 3,6 мільйона українців.

На цю програму виділили понад 23 мільярди гривень, проте частина людей, що подавалася на допомогу в останні дні, поки не отримала свої виплати.

26 квітня на засіданні Уряду ухвалили рішення про виділення додаткових 2 мільярдів гривень. Це дозволить виплатити кошти ще понад 300 тисячам наших громадян.

Оперативна інформація від Херсонської ОДА на 16.00 27 квітня: https://cutt.ly/TGvEcLv

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ