Підтримати нас

Зміївський будинок для людей похилого віку - шанс на життя

Автор статті
30 квітня 2021 15:30
1,904
Поширити:

Відділення для постійного і тимчасового перебування людей похилого віку, що у селі Зміївка Бериславського району Херсонщини, опинилося на межі закриття через неспроможність Бериславської ОТГ його утримувати. Категорично проти ліквідації виступили самі підопічні, персонал, староста та прості жителі багатонаціонального села, а також шведська та німецька громади, які опікуються закладом. Деталі - у статті Тетяни Назаренко.

Відділення для постійного і тимчасового перебування людей похилого віку, що у с. Зміївка, існує 22 роки. Воно розташоване на базі колишньої дільничної лікарні. Переважно тут мешкають люди літнього віку. Є й підопічні з інвалідністю і так звані ліжкохворі. Заклад розрахований на 35 місць. Наразі ж тут мешкає 23 людини. Усі вони прибули сюди з різних населених пунктів Бериславського району. За необхідності персонал надає їм первинну медичну допомогу та  постійно доглядає  стареньких. 

Бериславська ОТГ не в змозі утримувати Відділення для постійного і тимчасового перебування людей похилого віку.

Зміївка - багатонаціональне село. І меценати з інших країн не забувають про своїх земляків, а надто - літніх та самотніх. Як розповіла завідувачка відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового догляду громадян Наталія Заблуда, заклад часто отримує спонсорську допомогу: 

“Основний наш спонсор - Шведська громада. У Зміївці розташоване поселення шведів, яке з’явилося тут ще за часів Катерини ІІ. Нащадки перших поселенців живуть тут і досі. Зміївці дуже дружать зі шведами, і громада цієї країни постійно допомагає всій інфраструктурі села: дитсадкам, школам, лікарні і нашому закладу. Зокрема профінансували нам капітальний ремонт житлових приміщень, обладнання санвузлів для людей з інвалідністю, облаштування порогу великим і зручним пандусом, придбали нам сушильне устаткування для пральні, іншу побутову техніку, подарували зручні та якісні шведські ліжка для підопічних та інші меблі. Кімнати поступово поповнюються плазмовими телевізорами та комп'ютерами. Крім того, коли ламається чи виходить з ладу котельне або водопровідне обладнання, ми також першочергово звертаємося до представника Шведської громади, який проживає у м. Нова Каховка”.

Наталія Макарівна не приховує, що заклад ніколи не був обділений і районом. Необхідні кошти перераховувалися вчасно. Завжди вистачало харчових продуктів, ліків, засобів гігієни тощо. На свята старенькі завжди отримували подарунки, солодощі. А дитсадки, школи та місцеві самодіяльні колективи організовували концерти. 

У Відділенні створені комфортні умови проживання для підопічних.

Проте так було до кінця минулого року, коли мешканці і працівники отримали шокуючу звістку про закриття закладу. 

Коментуючи ситуацію, староста села Зміївка Микола Куривчак розповів: 

“Раніше заклад фінансувався з бюджету районної ради. Після реорганізації він перейшов у підпорядкування Бериславської територіальної громади. Проте у громаді катастрофічно не вистачає коштів на його утримання. Зараз відділення функціонує за рахунок залишку з попередніх часів, але їх вистачить ненадовго. Тож постало питання, щоб його закрити, а людей переселити у найближчі геріатричні центри, де є вільні місця. Але  як бути з персоналом? Адже 18,5 одиниць робочих місць пропадає”.

Справжньою бідою стало закриття для стареньких мешканців: “Коли ми спілкувалися з людьми похилого віку, які мешкають тут по 15 - 20 років, то вони сказали, що нікуди звідси не хочуть їхати, адже заклад став їх рідною домівкою, - продовжує Микола Куривчак, - говорять “Ми звикли тут жити, ми звикли до персоналу. Якщо ви нас звідси заберете, то це буде для нас великим ударом, ми в іншому місці не виживемо, ми просто помремо”. А там є люди з інвалідністю, є ліжкохворі. Коли до представників Шведської громади дійшла інформація про закриття відділення, то вони були дуже здивовані, оскільки багато вклали в його розвиток. За кордоном  такими закладами опікуються, вдосконалюють їх. Нещодавно до відділення також приїздили представники німецької релігійної громади. Громадські організації за кордоном допомагають  таким закладам. Вони також обіцяють допомогу в межах програм благодійної допомоги.    

Мешканці не бажають залишати заклад, який став їх другою домівкою.

“Я, як староста села, не зацікавлений, щоб робочі місця перевелися та був ліквідований заклад, який функціонує та має комфортні умови проживання, облаштовану та доглянуту територію, задовільні санітарні умови”. 

За кошторисом цього року на утримання відділення необхідно 2 млн 843 тис. грн. Вартість перебування тут однієї людини - у межах 8-10 тисяч гривень на місяць. Поки що заклад функціонує за рахунок залишку від минулого року. І доки не пізно, зміївці намагаються зробити все можливе, аби вирішити проблему, говорить староста: 

“Я, як староста села, взяв технічну перерву на місяць, аби домовитися з керівництвом області, щоб переглянули питання та не допустили закриття. Поспілкувався на цю тему із заступником обласної ради. Під час сесії міської ради наприкінці березня також про це йшлося. Там був присутній заступник голови обласної ради Єгор Устінов. І хоча питання не було окремо винесено на розгляд, депутатка із села Зміївка, взявши слово, попросила дати пояснення стосовно закриття закладу. Я висвітлив проблему. Єгор Устінов сказав, що потрібно виїхати на місце все подивитися”.

Відкладати не стали, і вирішили одразу ж після сесії відвідати відділення. Заступник голови обласної ради переконався в належних умовах життя людей, поспілкувався з самими мешканцями та обіцяв вжити заходів для вирішення проблеми, розповідає Микола Куривчак: 

“На сьогодні є пропозиція зробити Зміївське відділення філією Каховського геріатричного пансіонату, який фінансуватиметься з обласного бюджету. Зокрема, питання було винесено на розгляд сесії обласної ради. Я написав звернення на голову територіальної громади, а голова ОТГ, відповідно до мого звернення, підготував клопотання. До нього додається кошторис, наше звернення до Уповноваженого ВРУ з прав людини. Увесь пакет документів надали комісії облради”.  

23 квітня у закладу з'явився реальний шанс на подальше існування, адже, як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Єгор Устінов, депутати підтримали ініціативу збереження відділення:

“Вдячний депутатам за те, що вони підтримали зміни до обласного бюджету, - йдеться у пості. - Серед інших важливих питань там також була підтримка Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання громадян у селі Зміївка.  Я відвідував його місяць тому і був приємно здивований і станом Відділення, і його чудовими співробітниками. Мені вдалося знайти підтримку голови облради і депутатського корпусу, і ми профінансуємо утримання закладу до кінця поточного року”. 

Коментар Регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Херсонській області Оксани Тропіної:

“Що стосується діяльності територіальних громад в умовах децентралізації, то я пишаюся знайомством із адміністрацією Бериславської територіальної громади і представниками Зміївської сільської ради. Ця громада є показовою. Це вмотивована громада. Вони працюють колективно і відстоюють потребу своєї громади в даному закладі. 

Що ж до самого Відділення для постійного і тимчасового перебування людей похилого віку, то права мешканців не можна вважати порушеними. Територіальна громада фінансово неспроможна утримувати цей заклад. Тому всі підопічні були б централізовано переведені до інших геріатричних центрів, які функціонують на території області, та які мають можливість прийняти цих людей. 

Але є й інші права, які не прописані у жодному законі або нормативно-правовому акті. Наприклад, у цьому випадку - це право людини на збереження соціальних зв’язків. Особливо це стосується людей похилого віку з сільської місцевості, де вони народилися та провели більшу частину свого життя, знають односельців, а односельці їх. І не лише знають, а й відвідують своїх давніх друзів, колишніх сусідів чи колег у геріатричному закладі, підтримують з ними стосунки, навіть якщо це не родинні зв'язки. 

У такому випадку слід говорити саме про необхідність збереження соціальних зв’язків підопічних. Тож ліквідації даного закладу не можна допустити”. 

Фото Тетяни Назаренко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ