Підтримати нас

Як студентам з окупованих територій отримати пільги під час навчання

Автор статті
29 листопада 2021 10:40
2,762
Поширити:

В Україні для випускників з окупованих територій Донбасу і Криму діє спрощена система вступу до навчальних закладів. Це стосується як університетів, так і коледжів.

Вступити в українські заклади освіти можна навіть якщо вступник не має усіх документів. Для цього діють освітні центри. У Херсоні з 2017 року працює один з освітніх центрів “Крим-Україна” на базі Херсонського державного аграрного університету. Про це розповіла представниця вишу Тетяна Мацієвич. Також тут допомагають абітурієнтам оформлювати довідку внутрішньопереміщеної особи (ВПО). 

Як вступити до навчальних закладів та скористатися освітніми пільгами мешканцям з окупованих територій? Про це розповів, юрист громадської приймальні української гельсінської спілки (УГСПЛ) з прав людини Леонід Сітченко під час онлайн консультації спільно з  Громадською приймальнею “Фонду Милосердя та здоров'я”.

Питання пільг при здобутті освіти для внутрішньо переміщених визначаються Постановою Кабміну №975. Допомога надається до закінчення студентами закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до досягнення ними 23 років.

Які пільги існують

Найрозповсюдженішим - є вступ на бюджет через освітній центр “Донбас Україна” та “Крим Україна” без складання тестів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Але ця пільга доступна тільки для тих, хто переїхав з окупованих територій у тому ж році, що вступає до вишу.  

Якщо абітурієнт переїхав раніше та/або не зміг скористатися послугами освітнього центру, то він може скористатися першочерговим переведенням на бюджет. У такому разі потрібно складати ЗНО. Якщо абітурієнт не набере достатню кількість балів, то може бути зарахованим на контракт, а потім перевестися на бюджет. 

Але ця пільга працює не ідеально, оскільки  кошти для таких бюджетних місць формуються із залишків. Нещодавно одна зі студенток отримала відмову у переведенні на бюджетне місце. У міністерстві освіти  сказали, що грошей нема. У Гельсінській спілці разом з партнерами хочуть змінити цю процедуру й спробувати переконати чиновників міністерства переглянути.

Наступний вид пільги - соціальна стипендія, яка складає одну тисячу гривень. Вона надається для тих, хто навчається на денній формі на бюджеті. Проте студент має право обирати між соціальною та академічною стипендією. Але дві одночасно отримувати не можна. Зазвичай обирають академічну стипендію, бо вона більша. Соціальною користуються студенти, які не змогли дотягнути необхідну кількість балів, щоб навчатися на бюджеті.

Безоплатне проживання у гуртожитках для учнів професійної та професійно-технічної освіти. З цим видом пільги зазвичай немає проблем. У закладах передвищої та вищої освіти студенту можуть встановити дешевшу плату за проживання. Але потрібно обирати між соціальною стипендією та безоплатним проживанням.

Хто може користуватися цими пільгами: 

  • особи, які визнані учасниками бойових дій, 
  • особи з інвалідністю внаслідок війни, 
  • постраждалі учасники Революції Гідності,
  • діти вищеперерахованих осіб,
  • діти загиблих, 
  • діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи,
  • діти, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення.

Також діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичної операції. 

Діти осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності. також діти осіб, яким посмертно надано звання “Герой України” за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції Гідності;

Чим підтвердити статус внутрішньо переміщеної особи, якщо немає реєстрації на тимчасово окупованій території 

У нових паспортах ID-картках не вказують місце реєстрації на тимчасово окупованій території. Тому, щоб дитині довести своє проживання на тимчасово окупованій території, знадобиться хоча б один із цих документів:

  • військовий квиток з відомостями про проходження військової служби,
  • трудова книжка з записами про трудову діяльність,
  • документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно,
  • рішення державної адміністрації виконавчого органу міської чи районної ради про влаштування дитини до дитячого закладу в прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування,
  • медичні документи,
  • фотографії,
  • відеозаписи,
  • інші документи

Пункт про інші документи дозволяє використовувати великий перелік доказів, наприклад, домову книжку, тощо.

Як отримати пільги

Щоб отримати вищеперераховані види державної підтримки, треба подати особисто заяву на ім'я керівника  закладу освіти. Вона складається у довільній формі із зазначенням конкретних видів державної цільової підтримки, на яку студент претендує.

До заяви додаються засвідчені в установленому порядку копії документів (зокрема, довідки ВПО). Якщо особа, яка претендує на отримання державної цільової підтримки, є неповнолітньою, заява подається особою, яка в установленому законом порядку представляє її інтереси.

Що робити, якщо заклад відмовляє у наданні пільги

Взяти письмову відмову від закладу освіти. Звернутися до місцевого департаменту освіти і науки за оскарженням дій керівництва закладу. З письмовою відмовою звертатися до адміністративного суду з позовом проти Кабінету Міністрів України.

Юристи УГСПЛ допоможуть підготувати: 

  • звернення, (заяву,  скаргу тощо);
  • запит до органів державної влади чи інших структур,
  • позовну заяву до суду, клопотання;
  • в окремих випадках можливе представництво інтересів у судах.

Адреса: Херсон, вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе) буд. 2, офіс 19 (1 поверх)

Попередній запис за телефонами: (0552) 49-60-03, +38(066) 7909021. Email: FMZ_pravo@ukr.net

Гаряча лінія в Херсоні: +38 (066) 883 11 49, засоби зв'язку з адвокатом: +3(066) 94 56 560

Графік прийому: 

  • понеділок – з 9.00 до 17.00
  • вівторок – з 9.00 до 17.00

Перерва з 12.00 до 13.00

P.S. Публікація підготовлена  в рамках програми USAID «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ