Підтримати нас

Різдво 25 грудня чи 7 січня? Короткий історичний екскурс

Vgoru
Автор статті
27 грудня 2022 13:03
2,580
Поширити:

У всьому західному світі святкують Різдво 25 грудня. В Україні значна кількість вірян відзначає 7 січня. Чому так? Трохи розберемося.

Насправді православні, католики та греко-католики святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня. Хоча ця дата народження Ісуса Христа – умовна. Ані в Біблії, ані в жодному документі її не знайти.

25 грудня в Римській імперії традиційно відзначали одне із найважливіших свят ‒ “Непереможного Сонця”. Саме тоді темрява вже відступала – світловий день ставав довшим. У цей день почали відзначати день народження Ісуса Христа, щоби зменшити вплив язичницького свята.

Традиція святкувати Різдво Христове 25 грудня в католиків та православних залишилася й досі. Однак роблять вони це, у значній своїй частині, за різними календарями. На Заході – здебільшого за григоріанським календарем, а, наприклад, в Грузії, Сербії та Україні велика кількість вірян відзначає його за юліанським календарем.

Чому розвели християн?

За часів правління у Римській республіці Юлія Цезаря запровадили календар, який отримав назву Юліанський. Всі гадали, що він усіх задовольнить. Але у 16 столітті папа Римський Григорій XIII затіяв реформу Юліанського календаря. Причиною стало те, що римляни не зовсім правильно розрахували кількість обертів Землі навколо Сонця. Тому календар почав зміщуватися. Різдво почало помалу наближатися до весни, а Пасха до літа! За півтори тисячі років юліанський календар відстав аж на цілих 10 днів.  

Папа Римський наказав деякі роки, які раніше були високосними, «вважати» невисокосними. Цим суттєво зменшив розходження ‒ до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, він наказав навіть пропустити 10 днів. І у 1582 році одразу за 4 настало 15 жовтня. Реформований календар назвали Григоріанським.

Але не всі країни перейшли на новий календар. Так, українці, землі яких пізніше захопили московити, були змушені жити за старим юліанським. 

Під час революції Українська Народна Республіка (1917-1921 рр.) перейшла на новий григоріанський календар. Більшовики теж запровадили його. Але не церква, яка трималася традиції та не хотіла підтримувати комуністів.

Тож звичайні люди почали жити за новим стилем (григоріанським календарем), а церква продовжувала за старим (юліанським).

Неточність церковного – юліанського календаря – за роки поглибилася. Зараз вона становить аж 13 днів.

Тож, коли католики та й певна кількість православних святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, то за юліанським це тільки – 12 грудня. До речі, у 2101 році через неточність юліанського календаря, Різдво припадатиме вже на 8 січня.

Такий ось вийшов календарний парадокс у святкуванні Різдва. 

Матеріал та фото з сайту “Радіо Свобода” та відкритих джерел Інтернету

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ