Підтримати нас

Правозахисники вимагають ввести санкції проти Росії за незаконні арешти в Криму

Автор статті
30 травня 2018 06:00
619
Поширити:

Українські правозахисники підписали відкрите звернення до міжнародних організацій і урядів України та країн Європейського Союзу, Швейцарії, Норвегії, США, Канади, Австралії, Японії з вимогою введення персональних санкцій проти осіб, причетних до незаконних арештів в окупованому Криму. Про це повідомив УКМЦ.

Правозахисники зауважують, що на півострові почалася нова хвиля політичних арештів і переслідувань. Як і раніше, приводом для них стають так звані терористична та екстремістська діяльність кримських правозахисників і громадських активістів.

"Ми не бачимо послаблень у репресіях проти кримських татар, українських активістів, ми не бачимо, що Росія зменшує темпи. Ми бачимо тільки, що її способи тиску посилюються і стають більш жорсткими", – підкреслив адвокат арештованих у Криму українців Еміль Курбедінов.

За його словами, схема дій Росії в тимчасово окупованому Криму за чотири роки не змінилась. 

"Росія зараз дуже вміло користується ярликом терористів і екстремістів і напевно хоче, щоб світова спільнота і правозахисники думали, що вона веде якусь боротьбу з терористами. Насправді це не що інше, як переслідування кримських татар, мусульман, українських громадян, громадських активістів та громадських журналістів", – зауважив Курбедінов. 

Ігор Поночовний, начальник управління Прокуратури Автономної Республіки Крим, повідомив, що за фактами незаконного затримання зараз відкрито близько 140 кримінальних проваджень.

"Ці кримінальні провадження включають у себе близько 250 фактів незаконних затримань осіб та проникнень у житло. Наразі за цими провадженнями є близько 18 підозрюваних", – розповів він. 

Правозахисники звернулися до української влади з вимогою ухвалити рамковий закон про статус захищених осіб у збройному конфлікті. 

"Він має захистити політичних в'язнів і всіх осіб, яких переслідують за політичними мотивами, і полонених, які перебувають в окупованому Криму, а також містити аспект надання їм та їхнім сім'ям підтримки", – зазначила Дар'я Свиридова, юристка Української Гельсінської спілки з прав людини.

Нагадаємо, останнє незаконне затримання на півострові відбулося 21 травня. А вже 22 травня Підконтрольний РФ "Київський районний суд" м. Сімферополя заарештував затриманих Едема Смаїлова та Сервера Мустафаєва на 20 діб – до 9 червня 2018 р. Сервер Мустафаєв є відомим правозахисником та одним із координаторів громадської ініціативи "Кримська солідарність". Едем Смаїлов також активно висловлював свою солідарність родинам незаконно затриманих, зокрема часто відвідував судові засідання та обшуки. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ