Підтримати нас

Магнітні бурі. Що про них варто знати

Автор статті
02 лютого 2020 16:37
782
Поширити:

У ЗМІ та соцмережах регулярно з'являються повідомлення про те, що жителям Землі варто готуватися до сильних магнітних бур.

Про це повідомляє BBC.

Як виникають магнітні бурі?

На Сонці постійно проявляється електромагнітна активність, і час від часу вона посилюється. Корональні діри, викиди корональної маси, сонячні спалахи - усе це призводить до того, що в навколишній простір потрапляє велика кількість заряджених частинок.

Їх підхоплює сонячний вітер і від Сонця на величезній швидкості несе в усіх напрямках, зокрема і в напрямку нашої планети.

Землі пощастило: у неї сильне магнітне поле, яке виконує роль своєрідного купола, що захищає життя на планеті від небезпечних космічних явищ.

Коли заряджені частинки, що рухаються з боку Сонця, досягають Землі, вони стикаються з цим захисним "щитом": магнітне поле починає збурюватися, змінюватися, коливатися - саме ці процеси й називаються магнітними бурями.

Фактично, магнітні бурі - це наслідок захисної реакції магнітного поля Землі на зовнішні чинники.

Якими можуть бути наслідки магнітних бур?

Найрізноманітнішими. Приміром, саме завдяки ним виникають полярні сяйва. Але частіше магнітні бурі все ж пов'язують із можливими проблемами - зокрема, збоями в роботі електромереж, телефонного і супутникового зв'язку, навігаційних систем тощо.

Найбільша геомагнітна буря в історії спостережень була зафіксована у 1859 році. Вона призвела до серйозних збоїв у роботі телеграфу в Європі та Америці.

За деякими оцінками, якби магнітна буря такої ж сили сталася сьогодні - коли технології проникли в життя людства набагато глибше, ніж 150 років тому, - це призвело б до справжньої катастрофи і завдало багатомільярдних збитків.

На щастя, магнітних бур такої ж сили більше не траплялося. Але випадків, які дозволяють усвідомити можливі наслідки потужних магнітних бур, вистачає.

Приміром, з ними пов'язують масштабний збій в роботі енергосистеми канадської провінції Квебек у 1989 році - без електропостачання тоді залишилися близько шести мільйонів людей.

З кожним роком - разом із посиленням залежності людства від технологій - зростає й потенційна небезпека магнітних бур.

Магнітні бурі - погане самопочуття. Чи є зв'язок?

Думка про те, що магнітні бурі погано позначаються на самопочутті деяких людей, є дуже поширеною.

Чимало людей жаліються, зокрема на головний біль, мігрені, втому та підвищений тиск, пов'язуючи ці проблеми з магнітними бурями. За їхніми словами, самопочуття погіршується саме в періоди підвищеної сонячної активності.

Та чи дійсно є зв'язок? Все непросто. Єдиної думки щодо того, чи дійсно магнітні бурі можуть впливати на самопочуття, в науковій спільноті немає.

Деякі дослідники погоджуться, що геомагнітний вплив на людину - це реальність. Інші вважають наявні докази недостатніми, а окремі публікації своїх опонентів - такими, що не відповідають критеріям науковості.

Вивчення цього питання потребує подальших досліджень, кажуть вони, адже такі симптоми, як головний біль чи прискорне серцебиття можуть бути викликані й іншими причинами, і не мати до магнітних бур жодного стосунку.

В рамках одного з досліджень цієї теми, автори проаналізували 63 мільйони повідомлень у Twitter, які були оприлюднені користувачами впродовж кількох років і містили слова "мігрень" та "головний біль".

Дослідники склали графік активності використання користувачами соцмережі цих слів, а потім порівняли його з графіком сонячної активності у той самий період часу. Графіки не збігалися.

Водночас інше дослідження виявило зв'язок між геомагнітною активністю та ризиком інсульту в деяких групах. Втім, навіть його автори визнають, що проблема потребує подальшого вивчення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ