Підтримати нас

Конгрес США готує закон про відповідальність РФ за порушення прав людини в ОРДЛО і Криму

Автор статті
06 березня 2020 17:00
667
Поширити:

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США підтримав законопроект "Про підтримку релігійної свободи в Україні", що має на меті боротьбу з порушеннями Росією прав людини на окупованих територіях України.

Про це повідомляє "Голос Америки".

"Росія здійснила найгрубіші порушення релігійних свобод на тих територіях. Зокрема це ув’язнення, тортури, примусова госпіталізація у заклади для душевнохворих, і більше. І це в час, коли 13 тис. громадян загинули під час конфлікту у регіоні Донбасу. За законами щодо військових конфліктів, включно з Женевською конвенцією, РФ відповідальна за порушення релігійних свобод на території, яку вона окупувала чи контролює", - заявив конгресмен-республіканець Джо Вілсон.

У разі схвалення законопроєкту Конгресом президент США муситиме враховувати порушення релігійних свобод на окупованих територіях України під час ухвалення рішень щодо визначення Росії країною, яка викликає особливе занепокоєння.

"Коли американський уряд ухвалюватиме рішення, чи визначити Росію як країну, яка викликає особливу стурбованість через порушення релігійних свобод, американські посадовці повинні також будуть брати до уваги переслідування росіянами релігійних груп, що перебувають на українських територіях, що окуповані чи контрольовані Росією", - пояснив конгресмен Майкл Маккол.

Законопроєкт зобов'язує уряд США здійснити певні кроки щодо країни, яка порушує релігійні свободи - публічне засудження, скасування культурних та наукових обмінів, державних та інших візитів, скасування чи призупинення допомоги з боку уряду США, приватних та міжнародних інституцій, запровадження санкцій.

Документ також визначає, що Росія несе відповідальність за порушення релігійних свобод на територіях, які вона контролює, а не лише в рамках її кордонів.

"Цей законопроєкт дозволить президенту США брати до уваги порушення Росією релігійних свобод не лише на російській території, але й на території України, яку Росія окупувала чи контролює через озброєні формування, якими вона керує. Цей законопроект є сильним і чітким сигналом Москві: США вимагатимуть від вас відповідальності за порушення вами прав людини та релігійних свобод в Україні. Ми продовжимо бути поруч з хоробрим народом України, та усіма людьми, які люблять свободу", - сказав Джо Вілсон.

Американські законодавці вважають, що цей документ дозволить американському уряду вжити конкретних кроків щодо захисту релігійних свобод в Україні.

"Ми ударимо у відповідь проти тиранічного російського режиму, який постійно порушує права людини, релігійних інституцій на території України, яку росіяни окупували. На території, яку вони вкрали в України після вторгнення в Крим у 2014 році", - заявив конгресмен Скотт Перрі.

У 2019 році держсекретар США Майк Помпео визначив Росію як країну, що перебуває під особливими спостережними через значні порушення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ