Підтримати нас

Із проблеми на фронті – до власного підприємства. Приблизно таким був шлях успіху одного українського бізнесу

Vgoru
Автор статті
25 лютого 2021 17:00
1,313
Поширити:

Колишній військовий АТО Юрій Прошуров із Херсона розпочав власне виробництво бронежилетів, нагрудників, кобурів для пістолетів та іншого обладнання для українських бійців.

 Історія виробництва почалася ще у 2015-му, коли Юрій був добровольцем. За його словами, тоді, спорядження, яке видавали, було незручним, і в ньому було дуже важко як пересуватися, так і стояти на одному місці. Теоретично, його можна було замінити на якісні американські аналоги, однак вони коштували чимало. Наразі середня ціна американських бронежилетів - приблизно 1,6-22 тис. грн.

Саме тому Юрій вирішив самостійно шити тактичне спорядження. Спочатку це було хобі – Юрій робив бронежилети, сумки, штани для себе і своїх друзів. А згодом, повернувшись з АТО, вирішив розвивати власне виробництво. 

Аби знайти гроші на власну справу, в кінці 2019-го Юрій звернувся до центру зайнятості – за одноразовою фінансовою допомогою. Тоді розпочався карантин, багато людей втратило роботу, тому коштів так і не знайшлося. За порадою інспектора, Юрій вирішив подати заявку на грантову програму Королівства Данії. Після навчання він написав і захистив свій бізнес-план і таки отримав грант на суму $3000. 

Так у вересні 2020 року і з’явився новий бренд Protec UA. Назва, каже бізнесмен, в нього символічна, бо перекладається як “захист” (“protection”), а ще є скороченням з перших літер прізвища – Pro – та англійського слова “технологія” (“technology”) – Tec.

У бренду зараз є свої сторінки в Instagram, Facebook, а також власний сайт. Нині шиють збройові ремені, пояси, бронежилети, нагрудники, штани – в цілому, все туристичне і тактичне спорядження. Усе з кодури, тканини, яку використовуєть у туризмі та у військовій справі. Найпопулярніші – плитоноски, ремені для підсумок та самі підсумки. 

В Україні проблеми із військовим обладнанням на фронті були і раніше. У 2019 році прогримів скандал про закупівлю 20 тис. неякісних бронежилетів. Державне бюро розслідувань звинуватило у цьому чиновників Міноборони. Експертиза слідчих показала, що при намоканні бронежилети прострілювалися – а, отже, не могли повною мірою захищати життя українських бійців на фронті. 

Подібна ситуація сталася і в серпні 2014 року. У розпал конфлікту на Донбасі ДБР також повідомляло про закупівлю бронежилетів "Корсар 4" без захисту шиї та "Корсар М3-1-4" без захисту шиї і паху. Експертиза визнала, що вони не відповідають тактико-технічним вимогам до бронежилетів. Зокрема, під час випробувань комплекти отримали наскрізне пробиття. Тоді щодо службовців Міноборони розслідували справу за статтею про недбале ставлення до військової служби. 

Нещодавно, у січні цього року, Міноборони вперше розробило власний бронежилет за стандартами НАТО. До цього Збройні Сили та військові формування в Україні закуповували бронежилети за комерційними технічними умовами з-за кордону. Тепер вимоги до військового оснащення встановлює Міноборони. Національні стандарти набрали чинності з 1 січня 2019, втім впроваджували їх довго, через що власне і затягнулася розробка бронежилетів і шоломів. Новий бронежилет зможуть використовувати вже у цьому році Сухопутні війська під час повсякденних бойових завдань. Крім цього, у 2021-му в Міноборони планують розробити полегшену модель для виконання завдань спецпризначенцями або десантниками.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ