Підтримати нас

Армія стає сильнішою завдяки підтримці волонтерів

Автор статті
23 лютого 2022 16:11
2,223
Поширити:

Херсонські волонтери пропонують людям не панікувати чи тікати, а знову згуртуватися на допомогу армії, як це було у 2014 році. Разом, як впевнена координаторка Херсонського обласного центру допомоги військовим Галина Іванівна Уманець, ми встоїмо та переможемо на 300%.

Пані Галина наразі змушена рідко працювати у Центрі. Під час чергової поїздки на передову у зону ООС (АТО) волонтери, у тому числі й координаторка, потрапили під обстріл. Жінку вже вдруге контузило, стався серцевий напад. Тож наразі вона перебуває на реабілітації.  Та попри це все одно періодично приходить до Центру в'язати маскувальні сітки. На виготовлення покриття довжиною 22 метри та шириною 6 метрів йде від доби до тижня. За часи роботи волонтери сплели понад 600 сіток, якими можна вкрити двосмугову дорогу довжиною 80 кілометрів. 

У нас у Херсоні вже майже весна, а на Сході тільки-но почав танути сніг, тому хлопці сидять у бліндажах у воді по щиколотку. У траншеях її ще більше накопичується. Мокне взуття, одяг. Тож наразі потреба у помпах, щоб вони могли ту воду відкачувати.  Хлопці захищають нашу безпеку, а ми - турбуємося про належні умови їхньої служби - ділиться Галина Іванівна. 

На фото: Галина Іванівна Уманець з волонтерами у Центрі.

Також потрібні електрогенератори, плівки, щоб застеляти дно бліндажів, теплий одяг та взуття. Останнього разу волонтери відвезли військовим 300 ножів та сокири. Щоб зрізати палаючі від градів дерева, придбали бензопили.  А коли починалися холоди - зробили саморобні печі для обігріву. Люди з сіл, де немає централізованого газопостачання, привезли у Херсон старі газові балони, а курсанти Херсонської державної морської академії варили з них “буржуйки”. А херсонка - морячка далекого плавання придбала один автомобіль для армії. Своє ім’я вона побажала залишити анонімним. 

Але найбільше, як вважає пані Уманець, важливо не те, скільки та чого відвозять хлопцям, а те, що вони відчувають моральну підтримку тилу. 

Щирі листи школярів, малюнки діточок з дитсадків, сало чи домашня закрутка у бутилях від якоїсь бабусі, тканина жовтого та блакитного кольору для прапорів, улюблені книжки - це все надихає їх.

Нагадуємо адресу Херсонського обласного центру допомоги військовим: вул. Ушакова, 47 у приміщенні Суворівської районної ради, кабінет 124.

Довідково. Херсонський обласний центр допомоги військовим сформувався у 2014 році. Волонтери з регіону об'єдналися задля підтримки української армії. Раніше вони двічі на тиждень їздили у гарячі точки. Наразі рідше, адже тоді армія потребувала більше допомоги. 

За 8.5 років роботи волонтери тільки грошима зібрали шість млн грн на закупівлю необхідних речей та приладів для військових.  Окрім цього, люди приносили власноруч придбані речі, приладдя, інструменти, починаючи від мила й зубних щіток до автівок, передавали домашню їжу. Кожна копійка та подарунок у Центрі ретельно обліковується й волонтери завжди звітують, кому вони їх передали. 

Також волонтери обмінюються інформацією про потреби української армії через групу у Фейсбуці Армія SOS Херсон.

Матеріал підготовлено в межах програми «Сильні медіа – сильне суспільство», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору авторів.

Фото з Фейсбук-сторінки Армія SOS Херсон

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ