Підтримати нас

На території заповідника Асканія-Нова вигоріли понад 2 тисячі гектарів землі

20 серпня 2024 12:58
165
Поширити:
Фото: МВС України

У зонах буферних антропогенних ландшафтів в окупованому заповіднику “Асканія-Нова”, що розташовані в межах заповідного степу, так званого природного ядра, згоріла площа сягає понад 2 тисячі гектарів.

Про це в етері Громадського радіо розповів директор біосферного заповідника “Асканія-Нова” Віктор Шаповал.

“Це досить серйозна цифра. Зрозуміло, що екосистема степу адаптована до пожеж, але все-таки масштаби цього фактора достатньо загрозливі. Плюс треба розуміти, що при гасінні займань окупаційна адміністрація застосовує оборювання. А це фактор, який взагалі перекреслює існування цілини як такої. Тому що після пожежі цілина може відновитися, але плуг для неї означає смерть”, - пояснив він.

За його словами з часом вигоріла територія відновиться, але це буде багаторічний переліг, а не первісний степ.

“Добре, що поки масштаби цієї проблеми не набули критичного розмаху, але факти застосування плуга при гасінні пожеж застосовуються. Плюс, треба розуміти, що частина пожеж в Асканії-Нова спричинена військовим фактором, і це, звичайно, також накладає відбиток на збереженість цієї екосистеми”, - додав директор заповідника.

  • Територію, де розташований заповідник “Асканія-Нова”, армія РФ окупувала в перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила над ним повний контроль.
  • 5 грудня 2023 року російське пропагандистське медіа повідомляло, що до окупованого заповідника в Херсонській області доставили сім тварин із Росії. Водночас законний директор заповідника Віктор Шаповал у коментарі для “Вгору” сказав, що так вони прикривають вивезення тварин. Стрілець написав, що з “Асканія-Нова” окупаційна влада вивезла по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.
  • У грудні цього ж року Нацполіція повідомила про підозру в колабораціонізмі 48-річному Дмитру Мещерякову, який із березня 2023 року очолює захоплений російськими окупантами біосферний заповідник "Асканія-Нова".
  • У заповіднику є проблеми через відсутність наукового супроводу, адже наукові співробітники відмовилися від співпраці з російськими окупантами, а технічний персонал, який залишився в установі, забезпечує лише елементарні технологічні процеси. В ефірі “Вгору” законний директор розповів, що загинула практично вся колекція Кафрського буйвола через переохолодження.
  • Теплолюбний вид до холодів утримували на відкритому просторі. Це результат бездіяльності окупаційної адміністрації заповідника. Також загинула значна кількість сайгаків.
  • У квітні 2024 року окупаційна влада відкрила для відвідувачів захоплений біосферний заповідник “Асканія-Нова”. У коментарі Медіаплатформі “Вгору” законний директор заповідника Віктор Шаповал зазначив, що це небезпечно, адже “Асканія-Нова” розташована недалеко від зони активних бойових дій.
  • 27 червня 2024 року 7 зебр Чапмана з Асканії-Нова незаконно вивезли до анексованого Криму.
  • Збитки через вивезення російськими окупантами тварин із біосферного заповідника “Асканія-Нова” на лівобережжі Херсонщини становлять понад  60 млн гривень.
  • Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що заповідника "Асканія-Нова", який розташований на тимчасово окупованій території Херсонської області “більше немає”. Директор заповідника "Асканія-Нова" Віктор Шаповал в коментарі Суспільному повідомив, що переконаний, що слова Прокудіна вирвали з контексту, факти вивезення тварин дійсно мають місце, але про знищення заповідника на сьогодні не йдеться.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів