Підтримати нас

Як вербовий ліс на дні колишнього Каховського водосховища впливає на екосистему

06 червня 2024 15:15
3,381
Поширити:
Фото: Вадим Манюк

Вербовий ліс, який формується на дні зруйнованого Каховського водосховища дуже високопродуктивний. Там швидко росте органічна біомаса   Живий та неживий наземний і підземний органічний матеріал, наприклад, дерева, чагарники, трави, лісова підстилка, коріння тощо.  і швидко нейтралізує токсичні речовини, які могли залишатися в намулі.

Про це повідомив еколог, кандидат біологічних наук Вадим Манюк в інтервʼю УНІАН.

Зараз все йде за сценарієм, що утворюється місцевість, щоб туди могли заселитися різноманітні тварини. Це закони природи – як тільки з'являється така величезна маса рослин, одразу з'являються ті, хто її споживатиме, додав еколог.

За його словами, види змінюватимуться, доки система не стабілізується і не виросте повноцінний ліс. Це триватиме щонайменше 30 років. Проте вже зараз там є багато тварин, у тому числі вдалося зафіксувати диких свиней, козуль, зайців і лисиць.

“Природа, якщо в неї не втручатися, може підібрати найкращий сценарій для тієї чи іншої місцевості. І на дні Каховського водосховища за рік виріс величезний вербовий ліс. Я не помилюся, якщо заявлю зараз, що це найбільший у Європі монолітний вербовий ліс”, – зазначив Олег Манюк. 
  • 6 червня рік, як команда науковців відстежує зміни в природі на землях колишнього Каховського водосховища. Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки. Там вперше майже за 70 років відбулося водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • Раніше в ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів