Підтримати нас

2017 рік виявився дуже прибутковим для політиків, – розслідування

08 квітня 2018 12:31
187
Поширити:

У самісінькому центрі столиці елітна автостоянка, на якій припарковані дорогі автівки, що знаходяться під державною охороною. Приїхали на них, міністри, керівники фракцій та парламентарі.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне. Деталі» на телеканалі ZIK.

Наприклад у власності віце-прем’єра лише тридцятирічний ВАЗ-2109 (він же LADA «дев’ятка»). Більш сучасні «Мерседес» та БМВ – у праві користування від заводу, що належить його родині.

Від цього підприємства у Зубка минулого року була і виплата у розмірі дев’ятисот тисяч гривень, в той же час зарплата – лише п’ятсот тисяч. Усе це можна побачити у третій хвилі електронного декларування.

«Десятого числа ми маємо прийняти рішення щодо початку повної перевірки топ-посадовців, у тому числі Президента України. Ми перевіримо усі дані, подані в декларації», – під час свого брифінгу, присвяченому завершенню декларування доходів за 2017 рік, запевнив голова НАЗК Олександр Мангул.

Поки вони чекають, «Деталі» вирішили зробити свою перевірку. З цією метою журналісти звернулися до двох експертів – антикорупційного активіста Олександра Лємєнова та автора ідеї про е-декларування для активістів Тетяна Чорновол.

Активіст-антикорупціонер береться вивчати декларації з Петра Порошенка. У розділі нерухомості він не знаходить жодних змін.

«Дуже цікавим є питання щодо вілли в Іспанії. Вона не зареєстрована безпосередньо на нього, він не є її прямим юридичним власником, проте використовує її. З точку зору загального підходу і принципу, він мав би її задекларувати», – переконаний активіст.

Також він запропонував подивитись декларації тих, хто досі не пояснив походження своїх статків. Однією з таких є заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька.

Загалом у її декларації близько сорока тисяч доларів. Звідки ж така сума не зрозуміло ані з її біографії, ані з журналістських розслідувань.

«Цілком вірогідно, що настільки великі суми, зазначені у окремих представників влади, є способом легалізації майбутніх придбань, задля уникнення запитань від профільних антикорупційних органів», – пояснює Олександр Лємєнов.

Схожа історія і в третього чиновника, чию декларацію перевіряє Олександр. У ще одного заступника міністра юстиції Сергія Петухова більше трьохсот тисяч доларів.

«На піку своєї кар’єри він заробляв 2 тисячі доларів в місяць. Якщо 324 тисячі доларів готівки поділити на 2 тисячі, йому б довелося більше 13 років не їсти і не пити, нічого не витрачати, не купувати два автомобіля, не знімати квартиру, а просто збирати ці гроші», – зазначив антикорупціонер.

Автор поправки, якою активістів зобов’язали вказувати все, чим ті володіють, відмовляється від пропозиції Деталей перевірити декларації. Проте озвучує свої висновки, які вже зробила після відкриття статків активістів, що отримують західні гранти на свою діяльність. Каже, що ці надходження зруйнували медіаринок в Україні.

«ЗМІ, які створені за «грантоїдські» кошти, незалежні від ринку, їм не треба берегти репутацію, вони можуть зникати, тим часом виникатимуть нові. Я можу розповісти, як «грантоїдські» засоби масової інформації контролюються Курченком», – підкреслила Тетяна Чорновол.

З інших декларацій «Деталі» дізналися, що 2017-й видався вдалим для найвідоміших політиків. Дружина Прем’єра купила новенький позашляховик за два мільйони 100 тисяч гривень. Такий же «Мерседес» придбала і дружина Генпрокурора, але за більшу ціну – два мільйони чотириста тисяч гривень. До того ж, Ірина Луценко у 2017-му взяла ще один позашляховик – Hyundai Grand Santa Fe – в оренду.

Без власної автівки залишається Юлія Тимошенко. Проте живе вона поруч із Ляшком – в елітному селі Козин під Києвом, де вже десять років офіційно орендує будинок у своєї двоюрідної сестри.

Також із декларації опозиціонерки видно, що справи у її чоловіка в українському бізнесі йдуть краще, ніж у 2016-тому, доходи зросли на 20%.

Вироки корупціонерам за наслідком перевірки їхніх електронних декларацій досі чекають своєї весни. У системі вже майже 2 мільйони документів, з яких перевірку пройшли лише менше двохсот.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ