Підтримати нас

100-річний вітряк з Херсонщини відновили в музеї просто неба в Києві

18 травня 2024 17:20
268
Поширити:
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

18 травня у Києві запрацював відреставрований вітряк родом з Херсонської області. Його створили у кінці 19 – на початку 20 століття в селі Олександрівка.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

У 1973 році вітряк перевезли до Національного музею архітектури та побуту України, де його планували встановити. Однак, привезені частини так і не стали повноцінною конструкцією. У 2023-24 роках за підтримки благодійного фонду вітряк реставрували.

Благодійникам за рік реставрації вдалося розчистити територію навколо вітряка та схилу, збудувати охоронну стіну, укріпити фундамент й облаштувати територію навколо.

Згідно з кресленнями, які у 1973-му році розробили інженер та технік проєкту, реставратори виготовили та встановили дубовий дах і лопаті, а також відтворити автентичний робочий механізм завдяки збереженим кресленням одного із творців музею, відомого українського архітектора Леоніда Прибєги.

“Національний музей народної архітектури та побуту України є відображенням України в мініатюрі. І той факт, що саме у нас на території відроджується Херсонщина (територія, на яку постійно зазіхає загарбник), дає надію на відновлення її в масштабах країни. Вітряк має форму та механізми, притаманні саме Херсонщині. Його дах тим-то й унікальний, що має форму перевернутого човна, адже родом із морських країв, що відчувається при першому ж погляді на нього”, – говорить Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України.

Коли вітряк офіційно відкриють для відвідувачів, вони матимуть змогу оглянути вітряк як зовні, так і всередині, піднятися на другий поверх та побачити робочий механізм для помелу зерна.

  • У Києві відкрили виставку, яка присвячена 140-річчю митця із Херсона Олексія Шовкуненка. Виставка триває до 25 травня.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів