Підтримати нас

Якою була жіноча косметика понад 100 років тому

Автор статті
03 грудня 2021 14:19
3,122
Поширити:

Кажуть, помада, лаки для нігтів, рум’яна та інші косметичні засоби з’явилося ще до нашої ери. Їх уперше почали використовувати ще у стародавньому Єгипті. Наприклад, в одному єгипетському похованні виявили список корисних косметичних порад. Потім у Греції, Японії, Китаї, Індії, Київській Русі жінки використовували різний блиск для волосся, червоні лаки для нігтів, чорні фарби для вій тощо. Переважно всі засоби були природного походження. Так, у Київській Русі м’ята, кропива та звіробій стали основним засобом боротьби з лупою та лущенням шкіри.

Найбільшої популярності набула косметика за епохи Відродження в Європі. І вже виходити представникам вищого стану у світ без гриму та перуки стало поганим тоном. Перше місце у виробництві косметики посіла Франція. Способи виготовлення та рецепти трималися переважно у секреті, та передавали в спадок. У XVII-XVIII століттях так з’явилися цілі династії парфумерів та косметологів, які не одне покоління займалися винятково цим ремеслом.

У Російській імперії періодом розквіту парфумерії вважається XIX – початок XX століття. Переважно іноземці привезли технології та способи виробництва косметики. Та й самі вони непогано заробили на цьому, бо у той час на місцевому ринку не було конкуренції – ідеальні умови для успішної комерційної діяльності. Першим почав розвивати «ароматний» бізнес Альфонс Ралле, який у 1843 році заснував невелике мило-парфумерне підприємство. Для цього він привіз дороге обладнання та передових фахівців з Європи. Його компанія виробляла відомі на той час парфуми «Срібляста лілія», «Джерело кохання» та «Парфуми де фурор». А на початку XX століття продукція торгового дому «А. Ралле и Ко» була відзначена премією «Гран-прі» на Паризькій виставці. До речі, у 1920 році його син Ернест Бо, вже в еміграції у Франції, створив формулу легендарних духів «Chanel № 5».

Альфонс Ралле своїм прикладом проклав шлях іншим парфумерам у Російську імперію. У ті часи починають свою діяльність Адольф Сіу, Генріх Брокар, Олександр Остроумов та ще багато інших представників цього бізнесу.

Херсон також не залишився осторонь модних косметичних тенденцій. На початку XX століття в місцевій пресі рясніла реклама, яка пропонувала прекрасній половині людства різноманітні ароматичні мила, пудри, креми,парфуми тощо. Деяка косметика відрізнялася доволі оригінальними назвами та детальними інструкціями: «КРЕМ МЕТАМОРФОЗА от провизора А.М. Остроумова. Крем, благодаря отличному составу, блестяще разрешил справедливо считавшуюся очень трудной и почти неразрешимой задачу уничтожения веснушек и загара. Длинный ряд продолжительных испытаний над лицами. Страдающими обильными, резко окрашенными веснушками, убедил потребителей КРЕМА «МЕТАМОРФОЗА», что он в короткое время сначала обесцвечивает, а затем совершенно уничтожает их; кожа лица становится чистой и приобретает особую нежность и свежесть. Способ употребления прост: несколько дней подряд, на ночь, места, пораженные веснушками или загаром, намазываются слоем крема, который утром смывается мыльной водой…» (Газета «Родной край», № 409, 1907 год). 

У місті також особливою популярністю користувалися мила «Ореаліс», «О-Де-Лі», парфуми «Рейнська фіалка», «Дивна лілія», крем «Сніжинка», пудра «Лебединий пух» тощо. Херсонки могли купити косметичні засоби в спеціалізованих аптеках та аптечних магазинах. Особливою популярністю користувався косметичний та парфумерний магазин Івлевих, аптекарський та косметичний магазин провізора Пінтера, аптекарський магазин Халаная.   

 

Городянки через таке різноманіття не могли навіть зважитися з вибором, бо не завжди знали, яка саме косметика їм підійде. Та тут ще активізувалися шахраї зі своїми підробками. Тому у кожному оголошенні було попередження: «ОБРАЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА ФИРМУ. ОСТЕРЕГАЙТЕСЬ ПОДДЕЛКИ И ПОДРАЖАНИЙ».

Але шарлатани не зупинялися лише на підробці вже наявної косметики. Вони створювали й «нові» засоби. На початку XX століття яскравим прикладом була спеціальна помада для росту волосся, яку продавала відома румунська авантюристка Анна Чіллаг. Її «унікальний засіб» начебто допомагав за 14 місяців відростити волосся до 184 сантиметрів. Кажуть,  за 30 років шахрайка заробила немалий капітал на своїй продукції. «Косметичні» авантюристи промишляли й у Херсоні, хоча масштаб їх діяльності був меншим, ніж у Чіллаг. Вони переважно пропонували містянам спеціальні креми від старіння або пошкоджень шкіри.

Звісно, революційні події 1917-1921 років внесли корективи у розвиток косметичного бізнесу. Значна кількість парфумерів виїхала за кордон, а в Херсоні деякі аптекарські магазини з часом були закриті. Сьогодні вже основну роль в продажі та розповсюджені косметичних засобів відіграють спеціалізовані магазини та б’юті салони.        

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ