Підтримати нас

Як в Україні з’явився Новий Рік та до чого тут скасування Снігуроньки?

Автор статті
18 грудня 2021 15:00
3,911
Поширити:

Новина, що на відкритті резиденції Діда Мороза у “Чумацькій криниці” під Олешками замість звичної супутниці дідуся Снігуроньки будуть інші, більш притаманні європейцям персонажі (олені, ельфи тощо) викликала хвилю обурень.

У соцмережах та на вулицях дехто досі сумує через “зміну усталених традицій”. Але хіба Діда Мороз та його онука - споконвічний український “бренд”?

І чи знаєте, звідкіля взагалі “з'явилася” Снігурка? 

Це персонаж російського фольклору. За однією версією, бездітне подружжя похилого віку зліпили собі на втіху ляльку зі снігу і вона ожила, а влітку дівчина пішла з подругами в ліс та розтанула. За іншими переказами, Дід Мороз та Метелиця напилися браги та спокусилися один одним. Від тієї ночі народився незграбний, але добрий Сніговик. Покохала Весна за характер Сніговика, і народилася у них Снігуронька - красою в матір, добротою у тата.

Традиція влаштовувати шутихи та ігрища на Новий рік на території Російської імперії вперше з’явилася у кінці 19 століття - через захоплення російського імператора німецькою культурою. Але потім почалася Перша Світова й усе, пов’язане з Німеччиною, скасували, у тому числі - гучні новорічні гуляння.

Потім, після приходу до влади більшовиків, знову постало питання святкування Нового року, - шукали “альтернативу” Різдву.

Адже радіти Святому Миколаю та Різдву заборонили - релігійне свято “не личило” новоутвореній соціалістичній державі. Людей переслідували і репресували навіть за запалювання свічок та молитви. Але залишати народ без зимових свят взагалі комуністи не ризикнули. Тоді й згадали про Новий рік. Однак, у 20-х роках це свято більше нагадувало урочисті партійні засідання, з озвученням виконаної роботи та нових досягнень. Лише з укоріненням радянської влади, у 1937 році, Снігуронька, як і сам Дід Мороз, вперше з’явилися на кремлівській ялинці. З того часу Діда зробили не різдвяним, а новорічним персонажем. А щоб той не сумував, приставили йому таку юну супутницю.

Тож наступного разу, коли ваше “звичне” стане іншим, не поспішайте обурюватися. Можливо, такі зміни будуть лише на краще.

Матеріал підготовлено у межах Медіашколи “Вгору”, що проводять Благодійна організація “Фонд милосердя та здоров’я” в партнерстві з Медіаплатформою “Вгору” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото з архівів учасників Медіашколи “Вгору”

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ