Підтримати нас

Як в СБУ борються з панікою

Автор статті
28 травня 2020 13:00
899
Поширити:

Суддя Херсонського міського суду виправдала чоловіка, якого правоохоронці звинувачували в поширюванні неправдивих чуток про коронавірус.

Про це «Вгору» повідомив адвокат, юрист громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я Олександр Данилов.

Микола, адміністратор однієї з херсонських груп в Фейсбук, опублікував 14 квітня на сторінці групи пост киянки Martina Doe про коронавірус.

Martina Doe

По суті, авторка ділиться своїми думками про те, що вірус не настільки жахливий, як це часто подається в ЗМІ (а ще й фейки розповсюджують). Сумнівається, що «повальний карантин» - єдиний ефективний шлях порятунку людства. І попереджає, що наляканими людьми легше маніпулювати та простіше позбавляти прав і свобод.

На той час, коли Микола поширив цей текст, його вже перепостило майже 12 тисяч користувачів Фейсбук.

А ввечері 27 квітня в двері його квартири подзвонили якісь молоді люди в цивільному. Коли господар відчинив, гості представилися співробітниками поліції та повідомили, що  отримала від СБУ інформацію на нього.

- Це був якийсь «театр абсурду», - згадує Микола. – Мене спочатку звинуватили в поширенні неправдивих чуток про коронавірус та розповсюдження паніки. Коли ж я зауважив, що в тексті жодним чином немає неправди, адже вірус ніхто не оспорює, й ніхто не закликає порушувати законодавство, не дотримуватися карантину. А щодо паніки, то там, навпаки, йде мова про те, що ситуація не настільки страшна, як це часто подається. Тоді візитери сказали «А, так ви підтримуєте теорію всесвітньої змови? Так в протоколі і запишемо».

Сюрреалізм подовжувався, правоохоронці склали на Миколу адміністративний протокол за статтею 173-1 Кодексу України про адмінправопорушення (Поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, - карається штрафом від 170 до 255 грн, або до одного місяця виправних робіт з відрахуванням двадцяти процентів заробітку). Але в протоколі, де має вказуватися склад правопорушення, написали: «поширив публікацію маніпулятивного характеру на тему коронавірусу крізь призму теорії змови, чим поширив неправдиві чутки».   Крім того, представники поліції наполягали, щоб адміністратор видалив цю публікацію зі сторінки групи в Фейсбук.

- Коли мені дали підписати цей протокол, я спочатку навіть не знав, як реагувати, - каже адміністратор. – Чи щось їм доводити, чи сміятися. Адже ситуація ніякій логіці не піддається, просто - за межами здорового глузду. Це ж не минуле сторіччя й не 37 рік, коли розстрілювали за думки! Це ж треба, за наші кошти співробітники СБУ перевіряють, що ми пишемо, як думаємо, й посилають поліцію нас штрафувати! Їм що, більш робити нічого? Я підписав документ, але від себе додав, що вважаю складений протокол антиконституцйним утиском свободи слова. І категорично відмовився видаляти пост.

До речі, той пост досі є на сторінці херсонської групи в Фейсбук, а також – на сторінці авторки. Коли суд розглядав матеріали справи стосовно Миколи, публікацію поширило вже 13 тисяч користувачів соцмережі.

Невже співробітники СБУ теж «вираховують» наразі, хто ті 13 тисяч користувачів, які можуть ховатися під різними ніками, де живуть, і направляють до поліції документи, щоб тих людей теж оштрафували за «поширення чуток та провокацію паніки під призмою всесвітньої змови»?

А суддя Херсонського міського суду Наталія Корольчук проаналізувала матеріали справи про притягнення до відповідальності Миколи,  і 27 травня винесла вердикт: закрити провадження за відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Нагадуємо: у разі порушення ваших прав - 24 приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у 19 областях готові прийти на допомогу!

У Херсоні це громадська приймальня при Благодійній організації «Фонд милосердя та здоров'я».

  • Розклад роботи:
  • понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00- видача документів;
  • вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 - видача документів.
  • Обідня перерва з 12.00 до 13.00
  • Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.
  • Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.
  • email: FMZ_pravo@ukr.net 

* Ім’я змінено.

P.S. Забезпечення правового захисту правозахисників та активістів в Україні реалізується за підтримці Фонду прав людини посольства королівства Нідерландів. Цей проєкт реалізується у приймальнях Української Гельсінської спілки в містах: Київ, Чугуїв, Львів, Чернігів, Одеса, Суми, Херсон, Черкаси, Дніпро.

Проєкт «Посилення зусиль щодо захисту і підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується за підтримці Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ