Підтримати нас

Як ліквідували «Моторолу»

Автор статті
17 жовтня 2021 18:52
1,911
Поширити:

П’ять років тому, 16 жовтня 2016-го року, в результаті зухвалої спецоперації 5-го управління Департаменту контррозвідки Служби безпеки України в ліфті свого будинку в центрі Донецька був знищений один з найвідоміших російських терористів - Арсен Павлов, позивний «Моторола».

Сьогодні можна розповісти деякі деталі цієї спецоперації. З причини причетності «Мотороли» до вбивств багатьох громадян України, зокрема, Героя України Ігоря Брановицького, ліквідувати терориста  вирішили на дому.

Складність полягала в тому, що охорона «Мотороли» контролювала двір і сам під'їзд, у будинку проживало багато мирних жителів, і ліквідацію треба було провести так, щоб невинні люди не постраждали.

Був обраний план підриву ліфта житлового будинку, в якому «Моторола» отримав квартиру.  

Для проведення спецоперації зголосилися двоє добровольців, один з них - кадровий співробітник зі спецпідготовкою, а інший - позаштатний агент, який, однак, мав екстраординарні вольові якості й зіграв вирішальну роль.

Була проведена розвідка місцевості, встановлені всі деталі двору, під'їзду і самого ліфта.

Тренування проводили в Києві, у під'їзді будинку, де був встановлений ліфт аналогічної конструкції. За легендою, диверсанти діяли як бригада ліфтерів, які проводять плановий огляд ліфта. Вони повинні були відкрити шахту ліфта, встановити на кабіні ліфта міни і датчик, що передає інформацію про появу терориста в ліфті.

Устаткування було замасковано під комплект ліфтера.

Двоє «ремонтників» зайшли в під'їзд за кілька днів до підриву. Охорона перевірила документи і сумку, проте ніяких підозр не виникло. «Моторола» був на виїзді.

«Ремонтники» розкрили ліфт, встановили міну і датчик на вентиляційну решітку.

Однак після того, як вони пішли, трапився прокол. Диверсанти виявили, що забули на даху ліфта ... один зі своїх мобільних телефонів. Знахідка телефона до моменту проведення спецоперації могла привести до її провалу. А виявлення телефона навіть після успіху дозволило б рассіянам отримати деякі деталі контактів, які їм знати не варто. Диверсанти мали намір домогтися результату, вони розуміли, що такий злочинець, як «Моторола» повинен понести покарання.

Тому агент СБУ вирішив виправити помилку. Ця людина зі сталевими нервами була впевнена, що контролює обстановку і зуміє бути досить переконливою для охорони. Український диверсант вдруге зайшов у під'їзд, знову зустрівся з охороною  і сказав: йому треба ще раз подивитися ліфт, переконатися, що все працює. Ворог йому повірив. Агент СБУ ще раз розкрив шахту ліфта і забрав телефон.

Щоб виключити будь-який ризик для мирних жителів, треба було здійснити підрив з гарантією, що постраждають тільки терористи.

16 жовтня Арсен Павлов  зайшов у під'їзд з одним охоронцем. Український диверсант чув, що відбувається в ліфті. Коли в ліфт зайшли люди, він набрав номер самого «Мотороли», яким терорист в цей час користувався. У той момент, коли в ліфті задзвонив телефон і терорист Павлов підняв трубку, щоб сказати «Алло», пролунав вибух. «Моторолі» і його охоронцеві відірвало голови.

Всі українські диверсанти, які провели цю надзвичайно зухвалу спецоперацію, благополучно покинули Донецьк.

ФСБ кілька разів рапортувало про затримання диверсантів, які нібито підірвали Павлова. Спочатку показали якихось шість затриманих і якийсь Ернест Попов «зізнався» в 2016-му на камеру, що це він підірвав «Моторолу» після підготовки в українському добровольчому батальйоні. Потім в 2018-му у вбивстві «Мотороли» «зізнався» вже інший затриманий - Олександр Погорєлов. Усі вони не мають стосунку до даної операції. Мабуть, показання фабрикують для обману рассійського керівництва і населення окупованих територій, щоб приховати провал ФСБ.

На жаль, спецоперації з ліквідації ватажків рассійських терористів, які здійснювалися за наказом Президента П. Порошенка, при презеденті В.Зеленському повністю припинилися. За два з половиною роки на Донбасі українські спецслужби не знищили жодного відомого  терориста. Ні про який успіх спецоперацій говорити не доводиться, тому що  начальником комітету з розвідки при президенті Зеленський призначив відкритого русофіла, заммінстра закордонних справ часів Януковича Руслана Демченка. В результаті пройшла половина терміну повноважень Зеленського, а ми обговорюємо не успіх наших спецслужб, а провали.

Втім, ті, хто організував і виконав успішну ліквідацію «Мотороли», залишаються з нами  і завжди готові повернутися в стрій. Ліквідація терориста Павлова - яскрава сторінка в історії війни за Незалежність, у стилі ізраїльської «Моссад», і прийде час, про цей подвиг у нас також будуть написані книги і зняті фільми.

Юрій Бутусов

На головному фото: бойовик "ДНР" Арсен Павлов, позивний «Моторола»

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ