Підтримати нас

Як херсонські школярі пережили дистанційне навчання та чого чекати 1 вересня

Автор статті
26 серпня 2020 12:00
1,362
Поширити:

Епідемія коронавірусу внесла зміни в усі сфери повсякденного життя. Звісно, і в освітній процес. З 12 березня і до кінця навчального року школярі здобували освіту по домівках. Стрімко запроваджене дистанційне навчання стало справжнім викликом.

З якими проблемами такого навчання довелося зіткнутися учням, їх батькам і вчителям, та чого чекати цього року - у матеріалі.

Як розповіла завідувачка методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради Вікторія Ільїна, дистанційне навчання має як позитивні, так і негативні сторони:

- Позитивне - це насамперед активізація учнів, які під час навчання у школі звикли до пасивного висиджування. Проте зіткнулися з проблемами технічного забезпечення, до того ж не всі педагоги були готові до такого стрімкого переходу. Карантин вплинув на здоров'я дітей, адже ті, хто звик добросовісно виконувати завдання, занадто багато часу проводили за комп’ютером, до того ж в учнів не було чіткого режиму навчання. Також для об’єктивного оцінювання рівня засвоєння матеріалу заважала й допомога батьків, часто учні з посередніми знаннями надсилали бездоганно виконані роботи.

Як діти та їх батьки справилися з дистанційним навчанням

“Я раділа більше, що закінчився навчальний рік, ніж мої діти”, - сміється херсонка Олена, мати двох школярів, учнів 4 і 9 класу.

За її словами, дистанційне навчання стало справжнім випробуванням. Проблеми виникли одразу:

- Найскладнішим було організувати їм обом і собі одночасно робоче місце. У нас один комп'ютер. А дітям треба щодня виконувати різні завдання в різний час, і я на час карантину працювала вдома. Довелося більшість онлайн нарад проводити на телефоні, щоб діти могли вчитися. До того ж були перебої з інтернетом, і це у місті, гадки не маю, як  вчилися діти у сільській місцевості.

І діти, і батьки вважають, що дистанційне навчання не замінить очне відвідування школи.

Син Олени, дев’ятикласник Артем, поділився, що перший тиждень-два було відчуття канікул, але потім, коли почалося справжнє навчання, стало складніше.

“Дуже важко змусити себе щось робити вдома. Спочатку завдання скидали у вайбер у вигляді фотографій на папірці. Десь через місяць ми зареєструвалися у  Google Класі.  Потім почали проводити онлайн уроки через Zoom, але лише з декількох предметів.

Олена вважає, що до дистанційного навчання не готові ні діти, ні батьки, ні вчителі:

“Вчителі, на жаль, не мають досвіду викладання онлайн, не всі технічно підковані. Навантаження на дітей було велике, я не те що не встигала допомагати їм робити уроки, я не встигала перевіряти, чи виконали вони все.

Наприклад, нова тема, дитина прослухала і ставить мені питання, а я сама інколи не знаю, мені треба самій вивчити, щоб пояснити. І це не завжди виходило”, - каже Олена.

Як розповів Артем, у них у школі немає електронного щоденника, тому важко було відстежувати свою успішність:

- Контрольні роботи відбувалися в тестовій формі через Google Клас, оцінка приходила одразу, її можна було показати батькам, але дізнатися про всі оцінки   не мали можливості. Тож оцінки в атестаті стали сюрпризом. Але закінчив рік навіть краще, ніж очікував. Попри це, розумію, що є багато прогалин у навчанні. Краще вчитися в школі, коли вчитель пояснює, самому важко розібратися у темах. До того ж, не вистачало реального спілкування з друзями.

Під час дистанційного навчання дітям не вистачає реального спілкування. Фото з архіву “Вгору” 

Гімназія, якій вдалося

Частині херсонських шкіл усе ж вдалося успішно впоратися з  дистанційним навчанням, хоч і не без труднощів. Директорка Херсонської гімназії № 6 Херсонської міської ради Світлана Сергіївна Корж каже: коли почався карантин, вона навіть не думала, що це стане таким серйозним викликом:

- У нас є система Щоденник.ua, ми даємо завдання дітям на карантин і вони вчаться. І туди виставляються всі оцінки, ми працюємо з ним весь навчальний рік. І цього разу думали, мовляв, буде звичайний карантин, дали завдання на тиждень, а потім відчули, що все не так просто. Перші дні ми не розуміли, що нам потрібно робити, як організовувати процес навчання, все було в хаосі.

Директорка Херсонської гімназії № 6 Херсонської міської ради Світлана Корж.

За два тижні вчителі опанували декілька платформ для онлайн навчання: Zoom, Google Клаc, Мій клас, На Урок, Всеосвіта, Skype. У березні Міністерство цифрової трансформації України презентувало оглядовий онлайн-курс сервісів дистанційного навчання для освітян, який пройшли всі вчителі.

Також Міністерство освіти та науки розробило “Онлайн-курс для вчителів та керівників шкіл про дистанційне навчання” на платформі EdEra.

Уроки в гімназії починалися трохи пізніше, о 9 ранку. Як розповіла директорка, розклад відрізнявся від звичайного задля того, щоб не навантажувати учнів. Щодня за розкладом вчитель та учні підключалися до платформи Zoom, або Skype і проводили уроки.

Методист гімназії показує розклад занять для дистанційного навчання.

За словами Світлани Корж, з технічним забезпеченням у них проблем не було. Лише 10 учнів батьки відправили на час карантину до бабусь у село, де були перебої з інтернетом. Попри це вони виконували всі завдання і надсилали їх вчителям з телефону через вайбер.

Крім навчального процесу в гімназії організували повноцінну позакласну діяльність. Раз на тиждень класні керівники проводили “годину спілкування”. Також  учні провели флешмоб у Фейсбуці “Stay at home”, “Ми підтримуємо лікарів”, мініонлайн концерт до Дня пам'яті та примирення “Ніколи знову”, онлайн-фестиваль “Я маю талант” та інші. А 29 травня відбулася пряма трансляція свята останнього дзвоника.

“За підсумками навчального року можу сказати,  якість знань не змінилася, а навіть трохи поліпшилася. Ми вже маємо результати ЗНО і здали діти добре”, - додала  Світлана Сергіївна.

Чого чекати наступного навчального року

Вже стало відомо, як в Україні розпочнеться новий навчальний рік. Учні будуть відвідувати навчальні заклади в усіх регіонах, крім тих, що перебувають у «червоній зоні» за рівнем поширення вірусу. Тут введуть карантин, а діти навчатимуться дистанційно.

Міністерство освіти та науки України і науки розробило правила роботи шкіл в умовах пандемії:

На сьогодні Херсонщина в “зеленій” зоні і, скоріш за все, з 1 вересня  школярі все ж підуть до школи. Але в управлінні освіти Херсонської облдержадміністрації готуються й до сценарію з впровадженням дистанційного навчання, якщо ситуація погіршиться. Як повідомила на селекторній нараді начальниця управління освіти і науки ОДА Ірина Дробиш, протягом серпня для вчителів проводяться тренінги, вебінари, аби вони були готові навчати дітей дистанційно. Також вона зазначила, що існує проблема матеріально-технічного забезпечення родин:

- Зараз в області близько 9,3 тис. сімей взагалі не мають можливості навчатися дистанційно. Тому розглядаємо можливість закупівлі техніки для таких родин за бюджетні чи позабюджетні кошти.

Як розповіла Вікторія Ільїна, на початку року у школах проведуть коригувальне навчання. Вчителі перевірять рівень знань того матеріалу, вивчення якого припало на карантин:

- Якщо є індивідуальні прогалини у вивченому матеріалі в окремих учнів, учителям слід допомогти їм опанувати матеріал самостійно. А за потреби, провести індивідуальні консультації з окремих тем або розробити індивідуальний план роботи з учнями. Важко сьогодні сказати, як це відбуватиметься насправді, адже треба врахувати й новий матеріал.

Директорка 6 гімназії розповіла, що в закладі є три безкoнтактні термoметри, oднoразoві захиcні маcки, рукавички, халати, закупили антибактеріальне милo для туалетів та антиcептики в клаcи. За кoжним клаcoм  закріплять кабінет, щоб діти не  перехoдили з oднoгo кабінету дo іншoгo.

“За потреби можемо проводити змішане навчання, коли одні діти присутні у класі, а інші - ні, або проводити деякі уроки онлайн. Все ж сподіваємося, що 1 вересня учні прийдуть до школи, їм необхідне спілкування. Можу сказати, за необхідності ми повністю готові проводити навчання дистанційно”, - додала Світлана Сергіївна.

Попри це, думки батьків про дистанційне навчання розділилися. За результатами опитування, яке ще після першого місяця такого навчання проводив освітній омбудсмен України, понад 50% батьків вважають: дистанційне навчання не може замінити повноцінне. А по закінченню навчального року, згідно з дослідженням, проведеного на початку липня Центром Разумкова і Фондом "Демократичні ініціативи", майже 50% респондентів проти дистанційного навчання.

Найбільшими проблемами, з якими стикнулися українці під час дистанційного навчання:

І, на жаль, якщо пандемія набиратиме обертів і школи повернуться до повної дистанційної форми навчання, ці проблеми навряд чи вирішаться. Тож навчальний рік буде доволі важким не тільки для дітей, а й для батьків і вчителів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ