Підтримати нас

«Вулкан»: зазирнути у себе

Автор статті
08 квітня 2019 04:40
797
Поширити:

Була у Новій Каховці на допрем’єрному показі* фільму «Вулкан» нашого земляка, режисера Романа Бондарчука.

Думала, - подивлюся та швиденько напишу невеличку новину про те, як знімальна група зустрічалася на цьому показі з героями стрічки, мешканцями Бериславського району. Про те, як люди, котрі знімалися у фільмі, вперше побачили себе на екрані, про що вони питали авторів стрічки, та що самі згадували/розповідали.

Але швиденько - не виписалося.

Бо неможливо простими словами описати те, що сталося. Коли фільм закінчувався, і мало відбутися спілкування з авторами та виконавцями головних ролей, третина зала встала і пішла на вулицю. Я теж пішла, бо хотіла заховатися, щоб оточуючі не бачили моїх сліз. Ні, я їх не соромилася, просто не хотіла запитань, чому плачу. Тому що сама навіть не розуміла, чому так застогнала душа, чому потекли сльози? Адже нічого такого на екрані не трапилося, навпаки, все закінчується добре. Головний герой Лукас потрапив туди, куди кликала його кров, його земля, де він мав опинитися, щоб перестати «скакати як блоха», опинився там, де знайшов справжнє кохання та свої корені.

І тільки потім зрозуміла - мене теж кличе моя земля, де я народилася. Кличе так, що аж перевертає душу, тільки я від цього закривалася, не відчувала. І від цього стало боляче - ще сильніше. І знов захотілося поринути у «Вулкан», знов його подивитися, знов народитися заново.

На фото зліва направо: мер Нової Каховки Володимир Коваленко, виконавиця ролі голови сільради у фільмі - Алла Твердохліб, бізнесмен Ігор Колихаєв, режисер Роман Бондарчук.

*Допрем’єрний показ фільму «Вулкан» у Новій Каховці відбувся 3 квітня. На нього приїхали учасники зйомок з Бериславського району та прийшли чи не усі мешканці міста – кінотеатр «Юність» був заповнений вщент. Привело глядачів до зали не тільки бажання побачити новий витвір кіномайстра з Херсонщини, вже добре відомого своїми захоплюючими документальними стрічками, а й проста та зрозуміла цікавість видивитись на екрані себе чи своїх знайомих. Адже зйомки картини проходили на узбережжі Каховського водосховища у декількох селах та містечках Херсонської області.

Стрічка «Вулкан» – драма з елементами комедії – вийшов у 2018 році і за цей час взяв участь у 33 різноманітних міжнародних кінофестивалях де отримав низку нагород. Світова преса схвально відгукнулась на перший ігровий фільм у доробці Романа Бондарчука, більше знаного у якості документаліста та арт-директора Міжнародного фестивалю про права людини Docudays UA, і порівнювали його роботу з творчістю Кафки, Уеса Андерсена, Еміля Кустуріци та Девіда Лінча.

Над картиною працювали:

головний режисер – Роман Бондарчук;

сценаристи – знана письменниця та правозахисниця Алла Тютюнник, Дар’я Аверченко, продюсер, документаліст та правозахисник, Роман Бондарчук;

художник-постановник – Кірілл Шувалов, член Європейської кіно академії, відомий спільними роботами з Сергієм Лозницею над низкою стрічок.

У ролях:

Сергій Степанський – роль Лукаса стала акторським дебютом одного з найкращих українських звукорежисерів, володаря Золотої Дзиги-2018 року, члена Європейської кіно академії.

Віктор Жданов – Заслужений артист України, володар Золотої Дзиги за роль Старого у фільмі «Кіборги».

Христина Дейлик – молода театральна акторка дебютувала з роллю Марушки в кіно.

Решту ролей виконували місцеві жителі Херсонщини.

Фільм знятий при підтримці  Держкіно і є спільним продуктом України, Німеччини та Монако.

У Херсоні подивитися «Вулкан» можна у таких кінотеатрах:

  • З 4 по 10 квітня у Multiplex (ТРЦ «Фабрика») о 18:15.
  • З 4 по 17 квітня у ККЗ «Ювілейний» (вул. Перекопська, 11) о 15:00.

Ирина Ухварина

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ