Підтримати нас

Відповідальність українців за отримання паспорта громадянина країни-агресора

Vgoru
Автор статті
30 вересня 2022 11:30
2,883
Поширити:

Після псевдореферендумів окупаційна влада посилила спроби “обрусити” місцевих жителів, які не виїхали на підконтрольну Україні територію. За спрощеною процедурою нав'язують громадянство рф та російські паспорти. А у людей все частіше виникає питання щодо наслідків отримання такого «документу».

Як пояснює юрист громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов, на час виходу публікації кримінальної відповідальності за отримання російського паспорта ще немає. Але  незабаром у нас можуть прийняти відповідний закон.

Намір ввести таку відповідальність обговорюється на рівні Уряду ще з кінця липня цього року. Зокрема, таку інформацію не раз озвучувала віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Крім того, офіційні джерела (Мінреінтеграції та віце-прем'єр) стверджують, що відповідний законопроєкт вже розроблено й погоджено на урядовій нараді.  

Повний текст документа ще не опубліковано, але оприлюднено деякі його основні норми.

Зокрема, передбачається кримінальна відповідальність за:

  • пропаганду ворожого громадянства, публічні заклики до отримання російського паспорта (позбавлення волі на строк від 5 до 8 років);

  • примус громадян України до отримання російського паспорта (від 8 до 12 років позбавлення волі);

  • створення умов, за яких неотримання російського паспорта буде понижувати громадянина України в правах або іншим чином ставити в невигідне становище (позбавлення волі від 8 до 12 років);

  • набуття громадянства та/або отримання паспорта держави-агресора державними посадовцями або представниками місцевого самоврядування за відсутності ознак державної зради (від 10 до 15 років позбавлення волі);

 Отже, з аналізу офіційної інформації можна зробити висновки, що покарання передбачено, перш за все, організаторам та пропагандистам “паспортизації”, у тому числі громадянам рф. Проте найтяжче покарання передбачено держслужбовцям, які отримають ворожий паспорт (навіть якщо вони не є колаборантами, чи причетними до спроб “обрусити” жителів окупованих територій).

А пересічних громадян, котрих на такий крок змусили окупаційна влада чи обставини (наприклад, загроза втратити роботу, потреба убезпечити себе цим папірцем під час втечі з окупації через територію рф до інших країн, тощо), нововведення не стосується.

Однак слід зазначити, що повнолітня особа, яка добровільно отримала громадянства іншої країни (а паспорт це документ, що підтверджує громадянства) може бути позбавлена громадянства України (ст. 19 Закону України «Про громадянство України»).

P. S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ