Підтримати нас

Віднині й до кінця серпня можна спостерігати за одним із найяскравіших метеорних потоків

Автор статті
27 липня 2017 11:00
625
Поширити:

Увечері Персеїди починають з’являтись на сході небесної сфери. Зорі, що падають, видно після заходу сонця, від 21 -- 22-ї години.

- Найбільше спалахів - у другій половині ночі. Цікаво, що слід згорання частинки можна побачити й після сходу сонця, - каже Анатолій Відьмаченко, головний науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії НАН України. - Чим ближче до півночі, тим вище потрібно піднімати голову, щоб побачити спалахи. Метеорний потік мігрує по нічному небу із сходу на захід. Звичайно стається один-два спалахи за хвилину. Персеїди досягають свого максимуму 12 серпня.

- Як утворюються метеорні потоки?

- Ми можемо спостерігати 15 основних потоків. Вони бувають, коли земну орбіту перетинають орбіти колишніх комет, вздовж яких є чимало пилу. Коли кометне ядро наближається до сонця, воно нагрівається й з нього вириваються чимало пилу та різних викидів. І от наша планета пролітає через такі скупчення пилинок. До слова, згадки про Персеїди є в китайських літописах. Тому цьому метеорному потоку близько двох тисяч років.

- Яка швидкість частинок?

- Швидкість вторгнення пилинок в атмосферу Землі сягає близько 60 кілометрів за секунду. Далі вони нагріваються до кількох тисяч градусів. Відбувається спалах - і пилинки згорають. Тому вночі ми можемо спостерігати за красивим явищем зорепаду. Якби в цей час ще яскраво світив місяць, можна було б побачити пиловий слід. Тоді його було б видно кілька хвилин - на відміну від спалаху, який триває частку секунди.

- Чому зорепади ми частіше спостерігаємо влітку?

- Насправді вони є й взимку. Але через погодні умови побачити їх вдається не завжди. Коли в нас зима, зорепади добре видно в Південній Америці. Адже тоді там гарна погода, мало дощів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ