Підтримати нас

У 2037 році народжені в епоху Володимира Зеленського отримають по 630 тисяч гривень

Автор статті
08 грудня 2021 10:00
2,475
Поширити:

Сьогодні подали новий законопроєкт, внесений президентом, про економічний паспорт українця. Згідно з законопроєктом, кожен українець, який народився, починаючи з 2019 року, зможе через 18 років, у 2037-му, отримати близько 630 тисяч гривень, які зможе витратити на освіту, житло, пенсійні накопичення, лікування.

Виплати здійснюватиме Фонд майбутніх поколінь, який почне діяти у 2023 році – році парламентських виборів, напередодні президентських. Фонд наповнюватиметься рентними платежами за видобуток мінералів.

Як людина, яка ще пам’ятає гасла на стінах: "Збудуємо комунізм до 1980 року" і "Кожна радянська сім’я отримає трикімнатну квартиру до 2000 року", ідея видати гроші в кожну молоду сім’ю після 18 років здається дещо не оригінальною. 

Фонди майбутнього є в цілій низці країн - Норвегії, ОАЕ та інших. Але у всіх цих країнах є актуальні проблеми наповнення пенсійних та соціальних фондів. У 2023 році на потреби Фонду майбутніх поколінь у бюджеті передбачено 21,8 млрд грн. Це якраз точно відповідає дефіциту бюджету Пенсійного фонду в 2021 році - 21,7 млрд. Чи не логічно все ж таки для початку вирішити актуальні соціальні проблеми?

І виникає питання, а чому українці, які народилися, наприклад, 31 грудня 2018 року, і всі інші покоління, позбавлені можливості приєднатися до Фонду майбутніх поколінь, чому їх позбавили виплат? Зрештою, якщо мета - зупинити еміграцію, то стимулювати треба не стільки новонароджених, скільки здорове працездатне населення, бо саме вони покидають країну?

Однак, жереб кинуто, адже продавати майбутнє політикам завжди вигідніше, ніж теперішнє.

Юрій Бутусов

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ