Підтримати нас

Тріумф Італії й топ-5 чемпіонатів. Футбольна Європа підбиває підсумки року

Автор статті
28 грудня 2021 10:00
956
Поширити:

Календарний рік закінчується, футбольним уболівальникам, функціонерам, тренерам, гравцям і навіть арбітрам настав час підбивати  проміжні підсумки. Спробуємо зробити це й ми. Не претендуючи, звичайно ж, на всеосяжність процесу.

Відкладене Євро

Насамперед рік пройшов під знаком Євро-2020. Цей турнір, як видно навіть з дати, вперше в історії (тобто – з 1960 року, коли розігрувався так званий Кубок європейських націй імені Анрі Делоне) відбувся на рік пізніше за встановлені раніше терміни. Причиною була пандемія коронавірусу, через яку довелося скасувати не лише футбольний Євро, а й багато інших спортивних змагань. 

Перемогу на чемпіонаті, як відомо, здобула збірна команда Італії, взявши Кубок удруге (вперше це сталося вже у далекому 1968 році). 

Підопічні Роберто Манчіні не висунули зі своїх рядів жодної справжньої “зірки”, але були чудово підготовленим, тактично ідеальним колективом, що пройшов турнір рівно, пропустивши лише три голи. Невипадково найкращим гравцем цього Євро визначили воротаря італійців Джанлуїджі Доннаруму, який за підсумками року отримав ще й Кубок імені Льва Яшина від журналу “France Football”.

У принципі успішно склався чемпіонат і для української збірної, яка вперше змогла вийти до чвертьфіналу. Щоправда, не обійшлося без везіння: команда Андрія Шевченка, маючи після групового турніру лише три очки, завдяки перемозі Швеції над Польщею зуміла буквально прослизнути у плей-офф, де у додатковий час засмутила тих самих шведів з рахунком 2:1.

За всієї поваги, аналогічне змагання – Копа Америка ( Чемпіонат Південної Америки) не користується такою популярністю, як європейський турнір. Проте тут теж  є на що подивитися. У році, що минає, трофей завоювала збірна Аргентини, а приз кращого гравця дістався Ліонелю Мессі. Він же (всьоме в кар'єрі) отримав і “Золотий м'яч” того ж журналу “France Football”. Рішення журі викликало вал критики  міжнародної футбольної громадськості: багато хто був переконаний, що найкращим гравцем року був насправді нападник збірної Польщі та мюнхенської "Баварії" Роберт Левандовський. Але, звичайно, тепер про це міркувати вже пізно.

Закінчуючи короткий огляд гри футбольних збірних, згадаємо, що Україна у відбірковій групі на Чемпіонат світу-2022 виконала програму-мінімум, вийшовши до плей-офф, де у березні на неї чекає зустріч із командою Шотландії на виїзді. На груповому етапі українці "колекціонували" нічиї, зігравши одразу 6 матчів без переможців. Путівку в подальший етап змагання завдали точні удари Олександра Зінченка та Артема Довбика у виїзному матчі з Боснією.

Тепер перейдемо до європейського клубного футболу. Переважна кількість футбольних федерацій у Європі проводять свій головний клубний чемпіонат (десь він називається прем'єр-лігою, десь інакше - не має значення) за системою осінь-весна. Таким чином, на кінець року маємо зіграною у всіх найважливіших чемпіонатах лише половину сезону. Пройдемося коротко по найголовніших клубних змаганнях Європи.

Україна

Так, звичайно, наша прем'єр-ліга не входить до топу європейських першостей. Але від того ми не припинили її любити, бо іншої УПЛ для нас немає. У турнірі цілком очікувано лідирують два багаторічні флагмани українського футболу: донецький “Шахтар” та київське “Динамо”. В останньому турі перед зимовою перервою перший відірвався від другого на два очки. Але очевидно, що інтрига в чемпіонаті триматиметься до останнього туру. Швидше за все, багато (якщо не все) вирішиться 16 квітня в матчі 25-го туру на НСК "Олімпійський", де знову зустрінуться два непримиренні суперники.

З відкриттів турніру в цьому році можна назвати знову-таки 20-річного форварда Артема Довбика з клубу "Дніпро-1", який зумів забити вже 14 голів. Були припущення, що у зимове трансферне вікно Артем перебереться до одного з топклубів України. Але сам Довбик від такої перспективи відмовився, заявивши, що краще віддасть перевагу якимось конкретним пропозиціям з-за кордону, ніж виявиться “на лавці” у “Динамо” або “Шахтарі”.

Ще одне відкриття сезону, яке, мабуть, пройшло відносно непоміченим у спортивних мас-медіа: півзахисник із Люксембургу Олів'є Тілль, який виступає за полтавську “Ворсклу”, вже забив 8 м'ячів і віддав 5 гольових передач, ставши за системою “гол-плюс пас” другим за результативністю гравцем УПЛ.

Англія

У Європі, як відомо, уже впродовж багатьох років передові позиції займають п'ять чемпіонатів, у яких сконцентровані найкращі гравці світу та в яких крутяться без перебільшення мільярди євро. Але навіть у цій п'ятірці за бюджетом, запалом інтриги, якістю гравців перше місце посідає англійська прем'єр-ліга.

Минулого сезону чемпіоном став "Манчестер Сіті" з Олександром Зінченком. У цьому клубі наш земляк виступає зі змінним успіхом: іноді він є “залізним” гравцем основи, працюючи на полі з першої до останньої хвилини, а іноді – на періоди до п'яти-семи матчів – потрапляє лише до заявки команди. Проте першу половину сезону і МС, і Зінченко можуть занести до свого активу: команда знову на першому місці, випереджаючи "Ліверпуль" на 6 очок.

Щодо капітана збірної України Андрія Ярмоленка, то він у складі “Вест Хем Юнайтед” грає нерегулярно, здебільшого виходячи на заміну наприкінці матчу.

Іспанія

Другою за рангом у рейтингу європейських чемпіонатів вважається іспанська Прімера. Тут 2021 пройшов під знаком кризи гігантів - "Реала" з Мадрида та "Барселони". У підсумку чемпіонство в сезоні 2020-2021 дісталося столичному "Атлетіко", а цього сезону команда з Каталонії, втративши Мессі, йде  лише на сьомому місці. Втім, "Реал" завоював провідні позиції й на зимову перерву пішов з відривом у 8 очок від "Севільї". Щоправда, у Лізі Чемпіонів "вершкові" створили справжню антисенсацію, примудрившись програти на своєму полі тираспольському "Шерифу" з рахунком 1:2.

У гонитві бомбардирів Прімери без аргентинського генія, який перейшов у паризький ПСЖ, перше місце посідає нев'янущий 34-річний француз Карім Бензема з "Реала", який забив 15 голів. Адже зовсім ще недавно цей гравець не потрапляв навіть у заявку команди та говорив про те, щоб повісити бутси на цвях!

Італія

Серія А також зазнала "зіркової" втрати: Кріштіану Роналду влітку з "Ювентуса" пішов у "Манчестер Юнайтед". За його відсутності пальму першості в суперечці бомбардирів  несподівано перехопив сербський форвард "Фіорентини" Душан Влахович, який забив у 19 іграх 16 голів. 

У чемпіонаті лідирує чинний чемпіон - міланський “Інтер”, який випереджає земляків із  “Мілана” на 4 очки. На "скудетто" також претендують "Наполі", "Аталанта" та "Ювентус".

Український хав Руслан Малиновський продовжує бути важливою частиною клубу із Бергамо. Цього сезону він забив 5 м'ячів (один з них - у Лізі Чемпіонів) і віддав 5 результативних пасів. За два з половиною сезони в "Аталанті" на рахунку Малиновського вже 20 м'ячів, хоча на полі він з'являється здебільшого з лави запасних.

Крім того, у складі скромного клубу "Спеція" почав нарешті виходити на поле херсонець Віктор Коваленко, який перейшов в оренду з тієї ж таки "Аталанти". Українець провів 7 матчів та забив один гол у чемпіонаті.

Німеччина

У бундеслізі вже десятий сезон поспіль майже жодних змін угорі турнірної таблиці: "Баварія" з Мюнхена задовго до закінчення першості, схоже, застовпила за собою перше місце. Дортмундська "Боруссія" відстає від "червоної машини" на 9 очок і їй треба дуже постаратися, щоб це відставання скоротити у другій половині сезону.

Форвард мюнхенців Роберт Левандовський продовжує справно засмучувати воротарів команд-суперниць: цього сезону на його рахунку вже 19 голів у 17 матчах. За 7 з половиною сезонів у футболці "Баварії" поляк забив уже 222 голи.

Франція

Французьку Лігу 1 у середовищі вболівальників неофіційно називають із поблажливістю “п'ятою”, адже цей чемпіонат за класом значно слабший за чотири перераховані вище. Проте це змагання також постійно привертає увагу любителів футболу. Цього сезону у Франції без конкуренції виступає столичний ПСЖ. І справа навіть не в приході Ліонеля Мессі, який поки що забив за парижан лише один гол, а в злагодженій командній грі. ПСЖ перед зимовими канікулами  відірвався від “Ніцци”, яка йде другою, вже на 13 очок. Мабуть, у цій ситуації, як і в Німеччині, результат гонитви за чемпіонство вирішено наперед задовго до закінчення турніру.

Фото з інтеренету

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ