Підтримати нас

Що рекламували в херсонській пресі

Автор статті
18 лютого 2021 06:33
1,159
Поширити:

Сьогодні реклама супроводжує нас на вулицях, у транспорті, на радіо, телебаченні, в інтернеті. А ви знаєте, коли з'явилося перше комерційне оголошення?

У 1472 році в лондонській церкві був прорекламований молитовник. Після цього почали друкувати афіші з різною інформацією, які розвішували в населених пунктах. Тоді ж ввели обмеження, вони забороняли розвішувати так звані ганебні оголошення, які когось дискредитували. Французький король навіть ввів смертну кару для порушників. У 1632 році з'явилася перша реклама в газетах. Так, читачі французької преси мали змогу дізнатися, де можна було купити чай, каву, шоколад або найняти робітника. А вже з 1839 році починається ера фотореклами - з публікації зображення кукурудзяних пластівців “ToastedCornFlakes”. Далі ринок продовжив  розвиток завдяки появі радіо та кіно.  

Російська імперія також не залишилася осторонь від тогочасних модних тенденцій.  Упродовж XIX століття - на початку XX століття збільшилася кількість бульварних видань, з'явився телеграф, новітні друкарські машинки, виросло виробництво паперу. Це сприяло появі універсальної інфраструктури ринку: видавець – рекламне агентство – рекламодавець.

У Херсоні виходили друком видання «ЮГ», «Родной край», «Южная Русь», в яких рекламувалися побудові та промислові товари, виступи артистів, репетиторство, меню ресторанів, медичні препарати, велосипеди, автомобілі та ще багато цікавого.

Усі оголошення відрізнялися простотою та зрозумілістю: «Хорошо покушать и весело время провести можно только в ресторане Егорова при Лондонской гостинице, где во время обеда и ужина играет хороший оркестр». Як тут не відвідати такий ресторан. Також рекламодавці використовували незвичайні прийоми в текстах: «ВЫ ВИНОВАТЫ, что несмотря на Ваши постоянные хлопоты к истреблению насекомых, таковые все таки появляются. Попробуйте порошок «Маок» в патентованных треугольных пульверизаторах…». Не менш оригінальними були автори цього оголошення: «НЕ ПОКУПАЙТЕ ВЕЛОСИПЕДОВ пока не осмотрите полученный транспорт английских, немецких, русских велосипедов у представителей фабрик…». 

Як відрізняється тогочасна реклама від сучасної, - можете порівняти в нашій невеличкій добірці:

1899 рік:

1901 рік:

1907 рік:

1911 рік:

1914 рік:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ