Підтримати нас

Шквал: швидкий і небезпечний

Vgoru
Автор статті
05 жовтня 2021 14:30
3,691
Поширити:

Шквальний вітер — це небезпечне погодне явище, яке несподівано з'являється і так само раптово зникає. На сайті https://meteo.ua/ можна дізнатися багато цікавого і корисного про це та інші погодні явища.

Що таке шквал?

Це раптове (за 3–20 секунд) посилення швидкості вітру до 8 м/с і більше. При цьому протягом однієї хвилини зберігається швидкість вітру не менше 11 м/с. Виникає це явище в результаті зіткнення теплих і прохолодних повітряних мас. Що більшою є різниця температур між ними, тим сильніший шквал. Холодний фронт служить тлом, а теплий прямує угору і під час охолодження утворює купчасто-дощові хмари. Саме тому шквал супроводжується грозою і сильними зливами, а іноді й пиловою бурею. Довжина шляху шквалу зазвичай становить від 20 до 100 км, а ширина — 5–10 км.

Шквальні хмари легко розпізнати: розташовані низько над землею, у їхній глибині можна побачити дощову завісу, стрімко змінюють свою форму.

Силу шквального вітру оцінюють за шкалою Бофорта. Шквал потужністю понад 8 балів здатний руйнувати будівлі і виривати дерева з корінням. Максимальний бал за шкалою — 12,5.

Які види шквалу бувають?

Є кілька видів шквального вітру:

  • Сніговий — коли шквальна хмара супроводжується снігом або градом. Виникає узимку або навесні через нестійку температуру повітря. Такий вітер дуже потужний і досягає швидкості 30 м/с.

  • Мікрошквал — найпоширеніше явище. Переважно виникає влітку під купчастими хмарами, тому завжди супроводжується грозою. Головна особливість — потік вітру спрямований вниз. Такий шквал триває кілька хвилин.

  • Білий шквал — явище, характерне для тропічних і субтропічних широт. Він виникає в ізольованій хмарі на тлі чистого неба. Спостерігається також у морі. Пориви вітру утворюють на поверхні води густу білу піну (звідси і назва).

Наслідки шквального вітру

Оскільки швидкість шквалу іноді досягає 50 м/с, він нерідко руйнує усе на своєму шляху. Сильні пориви вітру виривають дерева, руйнують інженерні споруди, зривають дахи з будинків і зносять системи життєзабезпечення (наприклад, електроопори). Шквал створює завали і знищує посіви на полях. Мікрошквали небезпечні для повітряних польотів, особливо під час зльоту і посадки авіатранспорту.

Особливий інтерес до вивчення цього погодного явища виник після загибелі англійського військового корабля «Евридік», який 24 березня 1878 року повертався додому. За кілька кілометрів до берега судно раптово наздогнав сильний сніговий шквал і так само різко припинився через кілька хвилин. Люди, які спостерігали за цим із пристані, більше не побачили корабель. Водолази знайшли його тільки через кілька днів. Вижити нікому не вдалося.

Сьогодні це погодне явище трапляється часто і не проходить безслідно. Наприклад, у липні 2021 року шквальний вітер разом зі зливою накрив столицю України. Постраждали дерева, дахи будинків і автомобілі, що стояли поруч. Дивом обійшлося без людських жертв.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ