Підтримати нас

Що ми святкуємо 14 жовтня

Автор статті
14 жовтня 2020 06:00
1,217
Поширити:

Православне свято Покрова Пресвятої Богородиці, яке віряни відзначають 14 жовтня, присвячене явленню Богоматері віруючим.

За переказами, в цей день у 910 році нашої ери військо давніх русів на чолі з Аскольдом (тобто - на той час язичників) взяло в облогу Константинополь. Жителі візантійської столиці звернулися з молитвою і проханням про порятунок до Богородиці. І вона, за розповідями, з’явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити константинопольців і відступили.

Сьогодні деякі вчені розглядають версію, за якою подія дійсно мала місце, але легендарний “омофор” був нічим іншим, як густим туманом, який прийшов з моря і який навіть у наші часи, особливо восени, є досить звичним природним явищем неподалік від сучасного Стамбула.

Народні прикмети на 14 жовтня:

  • Журавлі вже відлетіли - чекай ранню зиму.
  • Випав сніг - прикмета, що зима буде сніжною і морозною.
  • Яка погода на Покрову, такою і буде вся зима.
  • Зіграєш весілля на Покрову - за прикметами життя в шлюбі буде щасливим.

Крім того, як відомо, 14 жовтня 2014 року указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості встановлено свято Дня захисника України. Водночас святкується день створення Української повстанської армії (УПА) і День українського козацтва. 

Щиро вітаємо з сьогоднішніми святами!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ