Підтримати нас

Розпочався найбільший літній метеорний потік — Персеїди: цікаві факти і поради від NASA

Автор статті
11 серпня 2018 03:43
822
Поширити:

У ніч із 12 на 13 серпня припадає максимум активності потоку Персеїди — до 80 метеорів на годину.

Такі прогнози Міжнародної метеорної організації, пише видання "Експрес"

Персеїди можна спостерігати на нічному небі вже тепер — і до 24 серпня, — розповідає Анатолій Відьмаченко, завідувач відділу Фізики планетних систем ГАО НАН України. — Це — найбільший літній метеорний потік. Він динамічний — швидкість метеорів становить 60 кілометрів за секунду, і стабільний — з 1840 року спостерігається щорічно.  

За персеїдами можна спостерігати неозброєним оком щойно добре стемніє, десь із 22.00. Їх можна побачити у центрi небесної сфери з невеликим вiдхиленням на пiвдень. Дивіться у бiк сузiр'я Персея.   У NASA опублікували поради для людей, які хочуть сфотографувати це космічне явище.  

Вони пропонують в ці дні виїхати якнайдалі від міських вогнів та знайти місце з найбільш темним і чистим небом. Наврядчи ваші очі зможуть спіймати навіть найяскравіші нічні спалахи у добре освітленому центрі міста. 

Для різкого якісного знімка радять використовувати штатив, максимально тривалу витримку та таймер або дистанційне керування затвором камери. Найменший рух руки при натисканні кнопки може зіпсувати всю вашу роботу.  

По можливості, краще використовувати найбільш широкоформатний об'єктив або риб'яче око, щоб захопити якомога більше простору.

Навіть якщо ви аматор - краще перевести фотоапарат в режим ручного фокусування. Автофокус вночі не зрозуміє на якому саме місці потрібно акцентувати увагу.  

Ще бажано завчасно направити об'єктив в потрібну сторону. Українцям пощастило, адже «зорепад» найкраще буде видно у Північній півкулі та до середини південних широт з боку сузір'я Персея (карта зоряного неба у поміч).

  

NASA банально радить космічним натуралістам експериментувати. Найбільше залежить від швидкості затвора - на максимальних значеннях ви можете відобразити не лише згораючі метеори, але і смуги від пересування зірок. Якщо хочете, щоб мільйони маленьких точок залишалися статичними - краще не перестаратись із shutter speed.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ