Підтримати нас

«Острів» для кума губернатора

Автор статті
29 травня 2018 16:23
1,424
Поширити:

Навколо процесу децентралізації на Херсонщині постійно відбуваються скандали.

Керівники обласних і районних рад, місцеві олігархи, чиновники й депутати різних рівнів активно намагаються нав’язати громадам свої рішення: яким селам і містам в яких конфігураціях слід об’єднатися, та навіть намагаються вплинути на вибори голів ОТГ і депутатів. Яскравий приклад - інтриги навколо рішення села Стара Збур’ївка.

Розрахунок з калькулятором

Згідно з перспективним планом, Стара Збур’ївка мала увійти в об’єднану громаду з Новою Збур’ївкою, Геройським і Рибальчим із центром у Новій Збур’ївці. Проте мешканці більшості сіл до такої пропозиції поставилися дуже обережно і майже «без ентузіазму». Після співбесід, фінансових розрахунків, розгляду різних варіантів співпраці сільрада Рибальчого вирішила об’єднатися з Чулаківкою, а сільрада Старої Збур’ївки - з містом Гола Пристань.

Чому саме Стара Збур’ївка не погодилася з перспективним планом, пояснює голова сільради Віктор Маруняк:

- Ми прорахували всі варіанти об’єднання з населеними пунктами, що розташовані навколо нас. І всі варіанти виявилися, як кажуть, у мінус. Тому що головний фінансовий ресурс ОТГ дає прибутковий податок, надходження від землі такого фінансового забезпечення не дають. А у нас найбільший серед сільських рад ПДФО (податок на доходи фізичних осіб, він же прибутковий податок). Звідки? За рахунок виправної колонії (309 працівників - висока зарплата) та двох обласних інтернатів (по 100 працівників) податок приблизно 5-6 мільйонів, з яких 60% буде залишатися в громаді. Проте з ким би ми не об’єдналися, це призведе до скорочення наших доходів та інфраструктури. Тому виникла ідея, якої спочатку не було,  спрямувати погляди на Голу Пристань - місто обласного значення, районний центр. Між нами всього 12 кілометрів. У них там із фінансами нормально, вони розвиваються, ремонтуються. Тим більш, що Стара Збур’ївка навіть і без об’єднання з половини своїх справ їздить у Гопри: хто в лікарню, хто на ринок, хто до адвоката. Тобто, ми вже фактично «пов’язані».  Отже, поїхали туди, розповіли про свою ідею. І виявилося, що в райцентрі, незалежно від нас, уже теж прорахували свої перспективи , і теж дійшли до висновку:  варіант - Стара Збур’ївка - єдиний, що не буде «каменем на шиї». Тобто, буде можливість і Гопрам розвивати місто, і буде можливість розвивати Стару Збур’ївку.

Крім того, якщо об’єднуватися з Новою Збур’ївкою, то доведеться додатково витратити кошти громади на створення різних служб, які мають бути в ОТГ. При об’єднанні з містом витрат буде набагато менше, адже в місті всі ці служби вже працюють, їх утворювати не треба.

Однак є ще нюанс, котрий теж вплинув вибір, з ким об’єднуватися. Назвемо його «психологічним фактором» - давні напружені стосунки між селами Збур’ївки. Як «свіжий» приклад, Віктор Маруняк згадує випадок з музичною школою:

- У районі було 4 музичних сільських школи. Серед них і наша, Старозбур’ївська, заснована сільською радою 25 років тому. У музичному класі є своє приміщення, майно. Вирішила Нова Збур’ївка торік створити музичну школу й у себе. І пропонує: давайте вашу закриємо, тому що села поряд. А ми: «Ви хочете - створюйте, навіщо ж закривати нашу?!» Не погодилися. Що вони роблять далі: створюють свою, на папері, а потім дзвонить мені наша прибиральниця: «Стоїть якийсь вантажний автобус і вже вантажать меблі та інструменти із музикалки»! Підлітаємо туди з хлопцями, дивлюся - якісь робочі разом із новозбур’ївськими депутатами виносять шкільне майно, а «парадом» командує їх замголови сільради. Кажуть: «Забираємо, тому що тепер то наше, ми ж школу створюємо». Викликаю бухгалтера з районного управління культури, вона намагалася їм пояснити, що все це майно числиться за Старозбур’ївською музичною школою. Та вони навіть не слухали, усе вивезли. І тільки через місяць, коли всі перемовини зайшли в глухий кут, і ми попередили, що заяву в поліцію напишемо, нам це майно дозволили забрати. Тож ми до них ще не приєдналися та не підпорядковуємося!

У «перспективу» - на аркані

Голова сільради Старої Збур’ївки Віктор Маруняк говорить, що разом з депутатами  міськради Голої Пристані передбачали спротив та інтриги з боку районної та обласної влад, тому дуже педантично готували всі документи та виконували всі залежні від них процедури.

Чому передбачали опір? Тому що, з одного боку, Нова Збур'ївка дуже хоче бути центром, їм не хочеться ні до кого приєднуватися. А з іншого - є райрада, є райдержадміністрація, котрих врешті-решт у зв’язку з децентралізацією ліквідують, отже, вони заздалегідь «шукають собі теплі місця». У цьому сенсі Нова Збур’ївка дуже зручна: усього три кілометри від Голої Пристані, а місцевих фахівців там бракує.

Процедуру про добровільне об’єднання громад Стара Збур’ївка та Гопри почали одночасно, ще у червні минулого року. Чітко дотримувалися всіх етапів: погодження, повідомлення, громадські слухання, сесії, рішення  та всіх термінів.

- Та одразу з'явилася опозиція, яка почала нас «тягнути» під Нову Збур'ївку. Викликали наших депутатів по одному,  різні плітки почали розповсюджувати. Я подзвонив у Нову Збур’ївку, кажу: «Хлопці, стоп, давайте по-іншому. Наші 14 депутатів та ваші 26 сідаємо за стіл и балакаємо, може, ми до вас і приєднаємося». Домовилися, приїжджаємо ми до них на зустріч. Дивлюся, а у них в залі людей - більше 70, у тому числі й районна влада чогось приїхала. І купа ще якогось народу, котрого я не знав. І нас три години, що «піонерів», «і в хвіст і гриву». Серед наших депутатів були такі, що вагалися, 50 на 50, до кого краще приєднуватися. А вийшли й кажуть: «Усе, ми на 120% за Гопри». Потім про це «збіговисько» дізналася голова Голопристанської  райдержадміністрації Тетяна Василівна Гасаненко, запросила пояснити нашу позицію. Там же у неї теж сиділо й районне начальство, і райрада. Я видав весь розклад, чому ми вирішили об’єднатися з Голою Пристанню. Вона послухала й каже: «А заперечити нема чого». Тетяна Гасаненко - на нашому боці. Але коли нас почали «уламувати», ми дізналися про такого собі голову райради Віталія Олександровича Соловйова, який є кумом губернатора Андрія Гордєєва. І нам ледь не відкритим текстом кажуть, що ОТГ Нова Збур’'ївка готується під нього. Що «там» уже все «порішали», він виграє вибори та стане головою в Новозбур’ївській ОТГ, - розповідає Віктор Маруняк.

Свої процедури, незважаючи на численні перепони, Стара Збур’ївка та Гола Пристань повністю закінчили ще в січні цього року. Залишилося тільки отримати експертний висновок у Херсонській обласній адміністрації.

Стара Збур’ївка - «острівна колонія»?

Як пояснює Віктор Маруняк, для більшості громад ця процедура є формальністю. Експерти облдержадміністрації мають за 10 днів перевірити, чи відповідає проект рішення про об’єднання Конституції та законодавству і надіслати свій висновок. Однак те, що «трапилося» з експертами ОДА,  виходить за межі здорового глузду.

Перший раз проект рішення про об’єднання надіслали до ОДА ще в січні цього року. Відповідь отримали тільки 2 березня (замість 10 днів  - через півтора місяці!). Причому, коли було відіслано «висновок», дізналися тільки зі штампу на конверті: адже на офіційному бланку, який підписав заступник голови ОДА Андрій  Балонь, - не вказано ні номера вихідної кореспонденції, ні дати. Не менш шокуючим виявися й текст листа.

По-перше, експерти «не побачили» в проекті рішення села Білогрудове, яке перебуває в підпорядкуванні Гопрів, де буде розташований центр ОТГ та як він буде називатися. Тому документи рекомендували «доопрацювати». Хоча все це в надісланих документах було чітко прописано «чорним по білому». А по-друге, з’ясувалося, що об’єднання  Голої Пристані та Старої Збур’ївки неможливе, адже між ними взагалі… немає сполучення. Не вірите? Ось цитата:

«З огляду на особливості географічного розташування Голопристанської міської та Старозбур’ївської сільської територіальних громад вбачається, що межа між ними являє собою водний об’єкт, будь-які шляхи для подолання якого відсутні.

Цей факт унеможливлює прямий безперешкодний доступ частини жителів територіальної громади до публічних послуг, що надаватимуться в адміністративному центрі. Відсутність такого прямого сполучення між населеними пунктами об’єднаної територіальної громади значно ускладнить соціально-економічний розвиток громади».

Віктор Маруняк розповідає, що коли посилав повторне звернення, то вже навіть карти громад приклав для експертів, щоб знову не вигадували «острів Стару Збур’ївку».  Проте й повторне проект рішення «зарубали». Так само надіслали листа більш ніж через місяць, без дати та вихідного номера. Підписано його вже іншим заступником голови ОДА, Євгеном Рищуком, проте відповідь майже тотожна: не визначений і адміністративний центр ОТГ, та як він буде називатися.

Після таких експертних «висновків» напрошується зовсім інший висновок: обласна адміністрація свідомо блокує процес цього об'єднання до тих пір, поки у села вже не буде вибору. Адже якщо Стара Збур’ївка до нового року не увійде добровільно до будь-якої громади, то тоді її «включать примусово». Причому туди, куди планували з самого початку - до Нової Збур’ївки.

${gallery:bd15e2d2dc2780daa56ce710cde67b27}

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ