Підтримати нас

Оборудки навколо пального

Автор статті
30 листопада 2019 16:15
1,630
Поширити:

Редакція «Вгору» подовжує розслідування про вибуховий бізнес –  нелегальну торгівлю пальним.

Виявити «наливайки» - дуже просто. Ми постаралися з’ясувати, яким чином вони з’являються поряд з нашими домівками і хто до цього причетний.

«Звичайні» крадії

Наприклад, є така схема, яку використали за допомогою Товариства з обмеженою відповідальністю «Вітана».

Формально, згідно з Єдиним реєстром юридичних та фізичних осіб, засновниками цього херсонського товариства є одесит Сергій Євгенович Докукін та херсонець Віктор Володимирович Душин.

Але фактично підприємством керувала інша людина, ім’я якої не розкривається в інтересах слідства, яке веде слідче управління  Нацполіції Херсонській області. Чоловік значився безробітним, але мав вільний доступ до всіх документів, відшукував клієнтів, вів перемовини та отримував прибуток із прибутку підприємства.

Саме цей «безробітний» домовився з керівництвом ТОВ «Маддокс Україна» про зберігання за невелику винагороду ємності з її дизпальним  на території ТОВ «Вітана». А потім знайшов  клієнтів, які погодилися за «живі гроші» недорого придбати те пальне.

Про це свідчать матеріали кримінальної справи, обнародувані в Єдиному реєстрі судових рішень.

Вивозили речовину автівками, які належать приватним підприємствам «Графен», «Оптима Транс Ойл» та ТОВ «Транс Ойл 1», а також їх керівникам. Збиток офіційному власнику дизпального ТОВ «Маддокс Україна» - понад  11 млн. грн.. (11183971,90 гривень).

ПП «Графен» - оформлено на херсонця Андрія Миколайовича Кириченка, він же значиться керівником.

У ПП «Оптима Транс Ойл» два засновники - каховчанин Віктор Анатолійович Куришко (він же керівник) та мешканець смт. Іванівка Херсонської обл. Ігор Анатолійович Мартиненко.

В 2014 році Віктора Анатолійовича Куришка вже притягали до відповідальності за реалізацію бензину марки А-92 без дозвільних на те документів. У матеріалах справи він проходив як звичайний оператор - заправник ПП «Оптима Транс Ойл». Але суд закрив провадження в зв'язку з закінченням строку для накладення адміністративного стягнення.

Майстри «перекруту»

ТОВ «М`ясна Імперія» та мале колективне підприємство виробничо-торгівельна фірма «Еліта-Сервіс» використовували іншу схему. За ліцензією, основний від діяльності товариства – закупка у виробників та приватних осіб худоби та птиці, переробка та поставки м’яса. У фірми - оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. За фінансовими звітами у них дуже великі обсяги постачання товариствам у Львівську область, Київську. Також вони самі реалізовували продукцію через мережі магазинів, у тому числі й в Херсоні. Але податківці виявили, що насправді такого обсягу закупівель та поставок в інші регіони не було. Тобто ці підприємства використовували для ухиляння від сплати податків щонайменше на 4,5 млн. грн. А ще податківцями встановлено що відбувалася так звана «підміна товару чи перекрут», тобто підприємства закупляли нібито м’ясо, але у подальшому реалізовували інші товари, зокрема, паливно-мастильні матеріали.

Слідство по цій справі розпочалося ще у серпні минулого року. Представники підприємств стверджують, що до оборудок не причетні. Але влітку цього року засновники «М`ясної Імперії» переоформили статутні документи на іншу особу та почали терміново розпродувати  майно товариства. МКП «ВТФ «Еліта-Сервіс» теж змінила офіційних власників.

Тож наразі беніфеціаром та керівником ТОВ «М`ясна Імперія» значиться Сергій Володимирович Нагребецький, мешканець села Мирне Олешківського району.

А засновниками «Еліта-Сервіс» - херсонці Костянтин Сергійович Кащей та Станіслав Анатолійович Письменний, останній є також керівником.

Костянтин Сергійович Кащей – неодноразово судимий за крадіжки. Чоловік вже зізнався, що до діяльності фірми «Еліта-Сервіс» не має жодного стосунку, просто погодився за винагороду оформити документи на себе.

Херсонський міський суд 29 жовтня   визнав його винним за ст.205-1 ч. 2 КК України -  внесення в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Вирок за цією статтею - обмеження волі  на 3 роки.

І просто чесні підприємці

Наприклад, ПП «Прем’єра Південь» постачає установам нафту, дистиляти, бітум. Виграло 7 тендерів, підписало договорів на суму понад 8 млн. грн.( 8 118 850.00 грн.). Найбільший замовник - дочірнє підприємство «Волинський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги». Другий по обсягах замовник - Комунальне підприємство «Дорожник» Херсонської міської ради.

Та одночасно виявилося, що ПП «Прем’єра Південь» встановило нелегальну АЗС поряд з Херсонським аеропортом.

Один з водіїв влітку там заправився, проїхав декілька кілометрів, автомобіль почав смикатися. Чоловік  звернувся до автомайстерні, там з’ясувалося, що проблеми з машиною – через неякісне пальне. Претензії до власника АЗС він пред’явити не міг, адже АЗС було без назви, чек теж не надали, бо, за словами працівників, - касового апарату ще не було.  Тож чоловік звернувся до податківців. Ті перевірили інформацію та відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного зберігання та збуту підакцизних товарів (бензину, дизельного пального) без відповідної ліцензії. Вилучили пальне  та обладнання цієї АЗС. А тепер доводять, що до незаконної діяльності причетне саме ПП «Прем’єра Південь». Засновником та керівником підприємства значиться херсонець Артем Ігорович Риков.

У відвертій бесіді головний державний інспектор у сфері техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту на території Херсонської області, заступник начальника ГУ ДНС у Херсонській області Володимир Бєляєв розповів «Вгору», що подібне відбувається доволі часто. Оформити відповідним чином та отримати всі дозвільні документи на заправний комплекс та ще й придбати необхідне обладнання – це дуже дорого й займає багато часу. Скільки це коштує, важко сказати, бо ціни останнім часом постійно змінюються. Але процедури можуть тривати до року-двох. Тому підприємці йдуть «навпаки» - спочатку встановлюють комплекс, торгують – «відбивають кошти», а паралельно займаються оформленням документів. А контролюючі органи на таку «наливайку» «закривають очі». Тому що люди отримують роботу, зарплатню, бізнес розвивається, буде сплачувати більше податків. Це вигідно країні. Увагу звертають більше на тих, хто торгує в небезпечних місцях, або взагалі «з під поли» - з каністр та бочок. Але якщо підприємець зволікає з оформленням документів – наслідки можуть бути дуже вагомими.

Мабуть, за таким принципом  працювали і «Активгаз восток», який продавав газ на шосе В’ячеслава Черновола, 1 (колишнє Кіндійське), та ФОП Гацукович Олександр Андрійович, який встановив заправні комплекси і на території Антоновської сільради, і в Херсоні на вул. Кулика, на території ВАТ «Херсонські комбайни».

Працювали більше року  і лише нещодавно отримали  ліцензії на ці комплекси.

Як ми вже писали, «Активгаз восток» наразі фігурує в кримінальній справі за фактом «порушення правил безпеки, ухиляння від сплати податків, створення небезпеки для життя, здоров’я людей чи довкілля шляхом забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей, незаконного придбання з метою збуту та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів». Але справа стосується не газової заправки на шосе Чорновола в Херсоні, а іншої -  АГЗС за адресою м. Нова Каховка, вул. Соборна, 65.

Однак власник компанії Дмитро Бузаджі стверджує, що він працює чесно:

- Якщо б у нас були якісь проблеми, нас би давно вже прикрили. У нас всі компанії Херсона потрапили в це кримінальне провадження. Це був один з варіантів тиску прокуратури на всіх операторів. Під виглядом акцизу, і все інше ... Зараз всі наші справи  в суді, і я впевнений, що наші юристи доведуть незаконні дії органів, які брали участь в цьому процесі, в даному випадку це податкова міліція.

Також оскаржує у суді штрафні санкції ФОП Гацукович, які виписала податкова за несплату єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування. Розгляд справи призначено на 6 грудня 2019 року.

А яке саме покарання передбачено законодавством за незаконну реалізацію пального, пояснила керівниця громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», юристка Олена Старюк:

Побачили нелегальну «наливайку»? 

  • телефонуйте до поліції на «102»,
  • на Урядову «гарячу» лінія – 1545;
  • на «гарячу» лінію Державної податкової служби – 0 800 501 007;
  • до Головного управління Держпраці у Херсонській області – (0552) 49-06-30;
  • позначте цей об’єкт на карті Нелегальних АЗС для подальшої перевірки уповноваженими органами.

Адже від цього залежить і наша безпека, і добробут країни.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проєкту «Тест на законність» Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» стало можливим завдяки підтримці Міжнародного Фонду «Відродження» та громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» через проєкт «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ