Підтримати нас

На Херсонщині засудженим допоможуть отримати паспорти

Автор статті
18 лютого 2019 13:03
686
Поширити:

Відтепер засуджені, які не мають коштів та втратили соціальні зв’язки, теж зможуть отримати  паспорти, відбуваючи покарання.

Про це розповіла член обласної спостережної комісії*, керівниця громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» Олена Старюк. За її словами, формально всі засуджені можуть, поки відбувають покарання, відновити втрачені документи. Але в установах пенітенціарної системи на це коштів немає і не передбачається. Якщо соціальні зв’язки втрачено, людина повинна сама заробити гроші на відновлення паспорта, тобто повинна працювати на підприємствах в колонії. Однак роботи, по-перше, вистачає не на всіх. А по-друге, дуже багато засуджених не можуть працювати через стан здоров’я. Адже у нас в області є колонії-лікарні для хворих на туберкульоз, є міжвідомча лікарня для ВІЛ-інфікованих. Тому далеко не всі люди можуть заробити гроші, щоб відновити собі документи. Найболючіше ця проблема стосується кримчан. Ось нещодавно був такий випадок: чоловік звільнився з установи в Дар’ївці, але потрапити додому не зміг через відсутність паспорта. Щоб йому допомогти, керівництво виправної колонії домовилося з релігійною громадою в Станіславі, щоб людині надали тимчасовий притулок, із міграційною службою - щоб паспорт зробили в найкоротші терміни, а члени Товариства Червоного Хреста взяли на себе організацію його переїзду на батьківщину.

Олена Старюк на засіданні в обласній раді. 

Засудженим, що утримуються в міських виправних установах (Північна виправна колонія №90, Херсонська колонія-лікарня №61, слідчий ізолятор) на відновлення документів кошти виділяє міський бюджет. Таке рішення Херсонської міськради, за рекомендацією міської спостережної комісії, прийняте ще в жовтні 2015 року.

Однак на установи, що знаходяться поза межами обласного центру (Дар’ївська виправна колонія №10, Голопристанська виправна колонія-лікарня №7), така пільга не розповсюджується.

Тож у понеділок, 18 лютого, члени обласної спостережної комісії одноголосно підтримали пропозиції щодо вирішення проблем із паспортизацією інших засуджених. Серед пропозицій - оплачувати виготовлення документів особам, які мають виконавчі листи, за рахунок видатків на ведення виконавчої справи з наступним відшкодуванням. А також, як запропонував голова Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Андрій  Пасіка, розглянути можливість фінансування оплати державного мита засудженим, які не мають власних коштів та втратили родинні зв'язки, через благодійні організації.  

* Довідка. До складу спостережних комісій входять представники громадських організацій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадяни.

Основні завдання:  організація громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання; сприяння органам і установам виконання покарань у виправленні й ресоціалізації засуджених та створенні належних умов для їх утримання; організація виховної роботи та надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

У Херсонській області діють 23 спостережні комісії, до яких у 2018 році за допомогою звернулося 75 осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі, із них 13 осіб отримали допомогу у відновлені документів, 13 осіб працевлаштовано та 4 особи влаштовано до медичних закладів, розглянуто 388 подань щодо умовно-дострокового звільнення засуджених та заміни невідбутої частини покарання більш м'яким.

P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) - 49 - 60 - 03, (066) - 790 - 90 - 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ